Do Krkonoš si kromě lyží přibalte i brusle. Na horách přibývají veřejná kluziště a zájem o ně roste

13. leden 2022 08:16

V Krkonoších přibývá ledových ploch pod širým nebem. Města a obce vytváří veřejná kluziště, aby rozšířila nabídku sportů. Náklady na provoz jdou za nimi. Například Špindlerův Mlýn na údržbu ledu dokonce zakoupil i malou rolbu a bruslit se tam bude, pokud počasí dovolí, nejméně do konce března. 

Zájem o bruslení je mezi horaly i turisty velký.

Čtěte také

„Já to nejdřív pojezdím, vyčistím a pak pojedu s vodou,“ Tomáš Vrabec usedá do malá rolby a vjíždí na ledovou plochu. „Brousí, zabrušuje led a stahuje z povrchu nečistoty. Dá se tam i pouštět voda, takže to i zarovná vodou.

Víceúčelové hřiště město změnilo ve veřejné kluziště, zájem o tento sport je velký.

„Občas si sem s kamarády skočíme zabruslit. Je to paráda. Pro nás je to super, aspoň se ti sportovci pěkně rozprostřou, někdo je na lyžích, jiní zase na bruslích, další na běžkách, shodují se místní, kteří prý chodívají bruslit pravidelně.

Čtěte také

Vytvořit ledovou plochu nebylo podle Tomáše Vrabce složité. „Náročné to nebylo, protože ten mrazící systém to prakticky udělal sám, jen jsme dopouštěli vodu a rovnali to.

Veřejné kluziště vyrůstá také v nedalekém Hostinném a to přímo na náměstí.

Petr Šmíd ze sboru dobrovolných hasičů právě stříká vodu. Důležitá je podle něj hlavně vytvořit základní vrstvu. „První vrstva musí zatuhnout déle, protože leží prakticky na dlažebních kostkách. A ta první vrstva se ještě vsakuje. Když ta pořádně zmrzne, tak už se to může postupně nanášet.

Čtěte také

„Zaúkolovali jsme naše technické služby, které připravily to základní ohrazení. Dřevo máme z městských lesů, ve spolupráci s hasiči to máme domluveno, říká starostka Dagmar Sahánková za Sdružení pro Lepší Hostinné.

Výroba kluziště pochopitelně závisí na aktuálním počasí. „Vodu bereme z hydrantové sítě, protože přírodní zdroj je daleko. I z hlediska času je pro nás ta hydrantová síť jednodušší, máme to tady kousek na rohu. Natáhneme dvě či tři hadice, takže příprava i úklid jsou relativně jednoduché.

Do vytvoření ledové plochy se plánuje pustit také například Žacléř. Naplno už funguje kluziště třeba v Malé Úpě, kde mají lidé k dispozici také například půjčovnu bruslí.

Spustit audio

Související