Do nového křídla Jihočeské vědecké knihovny se už brzy podívají první čtenáři

20. leden 2021

Velký volný výběr knih a moderní prostředí, v regálech už je většina knížek. Kolaudace nové přístavby knihovny je v plánu na únor. Pokud to epidemiologická situace dovolí, podívají se do budovy za pár týdnů první čtenáři.

Prohlédněte si nové prostory take díky reportáži Petra Kubáta online.

Zuzana Hájková, náměstkyně ředitele Jihočeské vědecké knihovny, právě přejela s vozíkem plným knih k novému regálu. Spolu s ředitelem Jihočeské vědecké knihovny Ivo Karešem nás provádí novým křídlem na Lidické třídě v Českých Budějovicích.

Čtěte také

Právě stojíme ve vstupní hale. Co čtenáři uvidí jako první, až přijdou do nové budovy na Lidické:

„Uvidí výpůjční pulty a registrační pult, kde budou připravené knihovnice tak, jak je znali doposud, ale kromě toho uvidí i samoobslužné pulty, kde si budou moci knížky půjčit a vracet sami. Ale tím podobnost s tím původním stavem knihovny na Lidické skončí, protože předtím vlastně nebyla jiná možnost, než si knihu vypůjčit tak, že ji nejprve nalezli v katalogu, objednali si ji a pak počkali u pultu,“ vysvětluje Ivo Kareš.

Vstoupili jsme do části, kde je naučná literatura, jsou tu dlouhé, bílé regály, prostor působí vzdušným světlým dojmem:

„V současné době je tady asi 60 tisíc svazů, očekáváme, že se nám sem vejde plus mínus sto tisíc svazků,“ doplňuje Zuzana Hájková.

Právě procházíme chodbou, která spojuje nové křídlo se starou budovou, kde čtenáři najdou především beletrii. Bude to beletrie jak v českém jazyce, tak v jiných jazycích, ale hlavní budova nechce větším množstvím beletrie duplikovat provoz jiných poboček.

Nové křídlo je výrazně nižší než stará budova, proč tomu tak je?

„Návrh vznikl z architektonické soutěže a jednou z podmínek bylo, že dominantní zůstane ta původní stavba,“ míní ředitel Ivo Kareš.

Celkové náklady na stavbu nového křídla knihovny na Lidické třídě jsou 168 milionů korun, vysvětluje Patrik Červák, vedoucí odboru kultury a památkové péče krajského úřadu Jihočeského kraje.

Celou reportáž si poslechněte online, nebo si ji stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

autor: Petr Kubát
Spustit audio