Do Písku přijelo historicky úplně první auto kvůli soudnímu procesu s Leopoldem Hilsnerem

7. duben 2024

Ve Vltavínu se budeme věnovat dopravě. A to napříč věky. Začneme dalším vyprávěním o koněspřežce, tentokrát na trase České Budějovice – Kerschbaum, pak připomeneme stavitele Dominika Cometu a jeho Budějovickou bránu v Třeboni, zemské stezky přes hranice a nakonec první automobil, který kdy vjel do města Písku.

Zemské stezky bývaly kdysi něco, jako dnes dálnice nebo mezinárodní silnice typu E55. To je ovšem velice volný příměr. I když na dnešních mezinárodních silnicích bývají dopravní zácpy a další komplikace, nedá se to srovnávat s průjezdem skrze husté lesy, případně podél křivolakých řek.

My se na takové zemské stezky vydáme v dalším díle seriálu Historické obrázky, který natočil spisovatel Vlastimil Vondruška pro Český rozhlas v roce 2004.

Na závěr pořadu přineseme vyprávění ředitele Prácheňského muzea v Písku Jiřího Práška o příjezdu prvního automobilu do Písku. Věřte, nebo ne, ale mělo souvislost se soudním procesem v takzvané Hilsneriádě a novináři, kteří kvůli tomu přijeli do města soudní při sledovat.

Ale co dělali novináři v Písku v souvislosti se soudem Leopolda Hilsnera ve velice známém případu vraždy v Polné? To bylo tak: První proces s Leopoldem Hilsnerem se uskutečnil v Kutné hoře a kasační soud posléze vrátil věc k novému projednání soudu v Písku.

Spustit audio

Související