Do včelího světa vás zavede interaktivní výstava v Městském muzeu v Jaroměři

12. srpen 2018

Kam se schovat před letním žárem? Většina lidí volí podobnou taktiku - zamíří k vodě nebo na nějaký hrad, zámek nebo do muzea. Jestli v Městském muzeu v Jaroměři mají klimatizaci, na to jsme se nezeptali, ale slavný Wenkeův dům určitě stojí za návštěvu i v parném létě a na své si tam o prázdninách přijde celá rodina.

V přízemí muzea je velmi zajímavá výstava k srpnovým událostem roku 68 v Jaroměři a okolí nazvaná „My vás tady nechceme! aneb občanem Jaroměřska v roce 1968". Na výstavě si můžete srpnové události zrekapitulovat v širším politickém i kulturním kontextu, se zaměřením na východní Čechy a Jaroměřsko.

A v patře si to užijí děti! Ani o nich nebudete vědět

Bez včel by lidstvo vymřelo. Cílem hradeckých včelařů je zachování včely v české přírodě

Ing. Radim Kupka v Zahradě léčivých rostlin FF UK Hradec Králové

Domněnku Alberta Einsteina, že pokud vyhynou včely, lidstvo je přežije jen o čtyři roky, bychom měli brát vážně. Včely na celém světě vymírají a je čas uvědomit si, co to může mít za následky. Na planetě bez včel nebude ovoce, zelenina, káva, mléko, bavlna...

Do konce srpna tam je pro ně připravena interaktivní letní výstava Dotkni se přírody - včely. A bude bavit i vás dospělé.

Výstava je věnována Včele medonosné, skromné a pracovité vládkyni květeny. Její fascinující život a také pradávnou službu člověku a soužití s ním vám představí řada exponátů.

Romana Pacáková v expozici zrovna zastihla děti z jedné jaroměřské mateřské školky a ty byly úplně nadšené.

Na interaktivní letní výstavě v Městském muzeu v Jaroměři Dotkni se přírody - včely uvidíte například historické i moderní úly, pomůcky včelaře, a také produkty, které včelaři vyrábějí.

Dotkni se přírody - včely. Interaktivní výstava v Městském muzeu v Jaroměři

Včela je nenápadný živočich, který lidstvo doprovází od počátku jeho vývoje. Bez ní by zanikla květena, kterou by nahradily větrosnubné rostliny, zejména trávy. Nejenže by naše Země přišla o většinu rostlinných druhů, ale takto homogenní krajina by jistě poskytovala životní prostor jen velmi malému počtu živočichů.

„Asi jen někteří z nás si uvědomují, že pokud by zmizely včely, zbyly by lidem jen čtyři roky života," řekl téměř před sto lety Albert Einstein.

Součástí výstavy je také bohatý doprovodný program pro děti - pexeso, focení v kostýmu včely, výtvarná dílna apod. Výstava bude přístupná do 24. srpna.

autoři: Milan Baják , jou
Spustit audio

Související