Dobře pečujte o anatomicky nejsložitější kloub ve svém těle. Na stará kolena se vám určitě odvděčí

19. prosinec 2022

V radioporadně hovoříme o plastice vazů v koleně a artroskopii ramene. Naším hostem je MUDr. Pavel Holeka  z Centra jednodenní chirurgie v Hradci Králové.

Patří bolesti kolene k nejčastějším důvodům, proč k vám lidé přicházejí?
Statisticky určitě ano. Obtíží s klouby je celá řada, ale koleno bývá opravdu zastoupeno nejfrekventovaněji.

MUDr. Pavel Holeka ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Bolest v koleni zná jistě spousta lidí, ať už je to z různých příčin. Našla jsem i takovou zajímavost, že někdy koleno nese až osminásobek naší tělesné hmotnosti. Je to vůbec možné?
Koleno je nosný kloub, druhý od podložky, tím prvním je kotník. Tam se ty síly přenášejí a kolenní kloub je velmi zatížen. Je to anatomicky nejsložitější kloub v lidském těle, co se týká úponů různých šlach a svalů i celkově hybnosti. Nemá nejširší rozsah hybnosti, to má rameno, ale právě koleno, jak je zatíženo, tak s ním často míváme problém.

Poranění předního zkříženého vazu je často spojeno se sportovní aktivitou. V zimě jsou to lyže a v létě doskokové rotační sporty.
MUDr. Pavel Holeka, Centrum jednodenní chirurgie v Hradci Králové

A ta velká zátěž nastává například když doskočíme z velké výšky?
Určitě, tam se přenese hmotnost přes celý pohybový aparát a koleno je s kotníkem na prvním místě, kde se ta veškerá síla rozkládá.

Čtěte také

Kolik je vlastně oněch vazů v koleni?
Jsou takové dva nejznámější, což je přední zkřížený a zadní zkřížený vaz. Koleno má ale samozřejmě ještě další postranní vazy, vnitřní i zevní postranní vaz. Potom se tam hodně řeší také posterolarální komplex, což je komplex vazivového aparátu, který se upíná z venkovní strany kloubu. A třeba při nedostatečnosti předního zkříženého vazu, při jeho poranění, hraje významnou roli pro stabilizaci kloubního systému.

Jak dochází k poranění předního zkříženého vazu. Je to zejména při sportu?
Ano, tento typ poranění bývá většinou spojen se sportovní aktivitou. V zimních měsících jsou to především lyže a v letních měsících často fotbal a různé doskokové rotační sporty. Mechanismus onoho úrazu je většinou rotační nebo takzvaně extenční, což znamená, že si koleno propnete větším násilím, než na co je tento kloub nastaven.

Čtěte také

K čemu tedy může dojít? Známý je termín přetržený vaz. Ale může být také jen natržený nebo naražený či zhmožděný?
Přední zkřížený vaz mívá zhruba tři typy poranění. Pouhá prolongace, což je řekněme pohmoždění, je spíše histologicko anatomická diagnóza. Při natržení jde o částečné poranění vazu, což znamená, že se určité procento vazivových vláken roztrhne a zbytek zůstává celistvý. Nebo potom kompletní ruptura, tedy celkové přetržení vazu.

A samozřejmě to jistě hodně bolí.
Bolí to hodně, protože v onom vazivovém aparátu jsou nervová zakončení, která dávají informaci zbytku těla, že došlo k poranění.

U zadního zkříženého vazu je to jinak? Tam jsou jiné příčiny poranění?
Mechanismus onoho poranění je trošku jiný, ale typické sportovní příčiny jsou v podstatě podobné.

Čtěte také

Když si zlomíme nohu, dostaneme sádru nebo dlahu. Jak se ale řeší poranění vazů, například při jejich přetržení?
V dnešní době se sádra na fixaci kolenního kloubu nedává. Po základním vyšetření a rentgenovém snímku lze doplnit diagnostické vyšetření hrubší, cože je třeba magnetická rezonance. To nám dá nějakou povědomost o tom, jak to s tím kloubem vypadá uvnitř.

Samozřejmě základem je klinické vyšetření lékařem. Při poranění vazivového aparátu uvnitř kloubu se téměř vždy objeví krev, což je taková nepřímá známka toho, že došlo k poranění takzvaného měkkého kolene, tedy vazů, kloubní chrupavky či menisku.

Celou radioporadnu s MUDr. Pavlem Holekou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související