Dobročinným organizacím v posledních letech přibývají dary z dědictví, i domy nebo auta

2. únor 2024 13:52

V Moravskoslezském kraji v posledních letech přibývají případy, kdy dárci odkazují v závěti velké dary na dobročinné účely. Slezská diakonie takto nedávno získala prostorné auto. Používají ho preventistky, které s ním jezdí po školách v celém kraji. Charita Odry zase z dědictví po zemřelém získala velký dům se zahradou. Dárce, který jim ho v závěti odkázal, přitom osobně ani neznali.

„Bylo nám oznámeno, že jsme dostali dům se zahradou a s kusem pole a lesa. Myslím si, že to můžeme říct, protože pán už je na věčnosti: Jmenoval se Jan Lakomý. A řekl bych, že pan Lakomý byl opravdu velkorysý a dobrosrdečný, protože nám to všechno odkázal,“ říká ředitel oderské charity Petr Kučerka.

Venkovská vila stojí v Hladkých Životicích. Oderskou Charitu hned oslovili zájemci o koupi. Podle ředitele Kučerky dům ale chtějí využít. „Jestli tam budou byty, protože to je rodinný dům, nebo jestli tam bude nějaká sociální služba, nevím. Nerad bych předbíhal,“ dodává.

Pro Diecézní charitu ostravsko-opavskou to není první případ. V Ostravě-Radvanicích už desátým rokem bydlí maminky s dětmi v šesti startovacích bytech. Vybudovali je v darovaném domě.

Šárka Klusová ze Slezské Diakonie zase objíždí celý kraj s preventivním programy po školách. Děti učí komunikovat a spolupracovat, dnes třeba se sedmáky v Dolních Domaslavicích tříbí vzájemnou důvěrou hrou na minové pole. Měsíčně najezdí i 800 kilometrů. Na cestu teď vyráží v novém autě z dědictví po neznámém dárci. „Jsme za něho strašně vděční. Má velký kufr, nezamrzá, rychle se zahřeje, abychom nezmrzly po cestě do školy,“ říká Šárka Klusová.

Mezi odkazy v závěti na dobročinné účely jsou častější finanční dary. Zděděné domy nebo auta jsou pořád výjimečné, ale přibývají.

Spustit audio