Dobrodružství v „Prachovkách“? Hledejte tam kamenná sedátka

17. srpen 2018

Netradiční zážitek na oblíbeném výletním místě? Vydejte se do Prachovských skal za kamennými sedátky.

Hledání  tří  kamenných sedátek pokračuje  po červené a zelené směrem k Fortně

Hledání kamenných sedátek, která málem navždycky zmizela pod bujnou vegetací, se pro poučené návštěvníky může stát nečekaným zpestřením výletu do Prachovských skal. Zajímavé místo ale není u cesty. Ukrývá se v lokalitě, kde zřejmě kdysi bývala vyhlídka a kam se vstupovat může.

Tři pohovky nebo také tři kamenná sedátka v Prachovských skalách – to jsou tři pískovcové balvany, do kterých lidská ruka vytesala místo pro pohovění unaveného poutníka. Dnes je objeví jen opravdu pozorní a trpěliví návštěvníci skalního města. Zakreslena jsou totiž jen na staré mapě skal z konce 19. století, v těch novějších o nich není ani zmínka.

Hotel Pod Šikmou věží, u kterého  hledání  Tří kamenných sedátek začíná

Jestli chcete poznávat i málo známá a skoro zapomenutá místa Prachovských skal, je pro vás tento výlet jak dělaný. Nabízí se základní trasa, k níž musíte připojit svůj pozorovací talent a intuici. Pátrání může začít u hotelu Pod Šikmou věží v Horním Lochově, odkud cesta pokračuje po červené a zelené turistické značce přes pozoruhodná místa ve Fortně a v jejím okolí vzhůru k rozcestníku Nad Fortnou.

Kdo hledá, ten najde!

Odtud se dáte po červené a modré značce, ale jen nějakých padesát metrů, kde se vpravo vnoříte do březovo-borového mlází mimo cestu. Za malou vyvýšeninou pak zaslouženě usednete do jednoho ze tří pískovcových sedátek. Ve stínu a v klidu tam můžete naslouchat hlasům přírody a představovat si, kam až byste dohlédli, kdybyste tu seděli třeba před dvěma stovkami let.

Kamenná sedátka sloužila jako odpočinková místa

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.