Dobrovolní hasiči na Pardubicku vylepšují zbrojnice, brzdí je ale drahé materiály

14. březen 2023 12:31

Zachraňují lidské životy a majetek, zasahují u nehod a odstraňují škody způsobené živly. Dobrovolní hasiči jsou nepostradatelnou součástí složek IZS, ale na rozdíl od profesionálů často nemají odpovídající zázemí. Chybí jim třeba šatny, umývárny i prostornější garáže, někde fungují i bez samostatné zbrojnice. Problém se týká i některých obcí v Pardubickém kraji. Ty se teď letitý dluh snaží dohánět.

V poslední době špatný stav hasičských zbrojnic řeší například Černá u Bohdanče, Choltice, Jedlová, Nasavrky, Staré Ždánice a Vrbatův Kostelec. Jde o obce, které na rekonstrukci zbrojnic dostaly nedávno dotace od generálního ředitelství hasičského sboru a taky od Pardubického kraje, který dal každé milion a půl.

Díky tomu teď nákladnější rekonstrukci zbrojnice dokončují ve Starých Ždánicích na Pardubicku. Stávající objekt přestavěli, zateplili a vybudovali u něj přístavbu, kde mají hasiči sociální zázemí a kde se mohou po zásazích v terénu převlékat. Podle nezávislého starosty Martin Korunky se ale stavba prodražila.

Hasiči likvidují pořár stodoly v Kolodějích

„Celkem se nám podařilo poskládat tři dotace. Na druhou stranu během celé té administrativy a byrokracie vzrostly rozpočtové náklady. Takže z původních 7 milionů jsme vysoutěžili cenu 12 milionů.“

Nová zbrojnice v Černé u Bohdanče

Například obec Černá u Bohdanče bude stavět úplně novou zbrojnici a podle nezávislého starosty Luďka Pilného je už teď jasné, že místo původních 9 milionů utratí 15 milionů korun.  Ceny stavebních prací a materiálů jsou podle něj jinde, než byly před dvěma roky, kdy stavbu plánovali. Navíc některé položky v projektu museli vyškrtnout, nebude tam třeba vzduchotechnika na odsávání výfukových zplodin, zmenšit museli i plochy před zbrojnicí.             

Vzhledem k tomu, že dostali dotace ve výši skoro 6 milionů, tak do toho obec jde, v opačném případě by dotace musela vracet a to by podle starosty Pilného byla škoda. Navíc obec zbrojnici nemá, hasičské auto parkují dobrovolní hasiči u soukromé osoby, nemají ani jiné pořádné zázemí, takže obec tuto stavbu potřebuje. Teď v březnu by měla dokončit výběrové řízení na zhotovitele zakázky, a pokud vše půjde hladce, měla by mít Černá u Bohdanče novou zbrojnici příští rok na jaře.          

Choltice přistavují

Pro hasiče teď vylepšují podmínky také v Cholticích. Ke stávající zbrojnici přistavují další část se sociálním zázemím. V tuto chvíli je hrubá stavba hotová, s kompletním dokončením počítají v létě. Obec vysoutěžila zakázku za osm milionů korun, podle nezávislého starosty Tomáše Bolka zatím nemají žádné signály, že by firma žádala nějakou úpravu ceny za dílo. 

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související