Dobrovolníci ve Strmilově vysázeli speciální záhon na vsakování dešťové vody

24. duben 2019 06:59

Na význam vody v krajině se snaží upozornit ve Strmilově. Dobrovolníci proto u domu s pečovatelskou službou osázeli neobvyklý záhon, který by měl nejen dělat radost kolemjdoucím, ale také pomáhat hospodařit s dešťovou vodou.

Záhon, který bude zachytávat dešťovou vodu, je součástí projektu Cesta strmilovské vody. „Pokusili jsme se říci si, co by mohlo být označeno jako chytrá vesnice. My bychom za chytré považovali to, co je šetrné k přírodě, ohleduplné k klidem a podporuje místní ekonomiku, soběstačnost a dobré vztahy mezi lidmi,“ říká organizátorka Jaroslava Sedláková.

V rámci projektu se proto Strmilovští rozhodli zkrášlit místa spojená s vodou ve městě. Rostlinami osázejí například staré studny a také ostrůvek na křižovatce u domu s pečovatelskou službou.

Jaké rostliny na něm použít, navrhl zahradní architekt Ondřej Semotán. „Je to taková speciální směs rostlin, která je vyzkoušená právě na různé dopravní ostrůvky a zbytkové plochy, takže vydrží extrémní stanoviště, sucho, nedostatek vláhy, přímé slunce,“ popisuje.

Záhon je o něco níž než okolní chodník, což má také svůj důvod. „Využíváme přirozeného spádu chodníku, takže dešťová voda, která poteče z chodníků, se bude přirozeně vsakovat v záhonech, čímž nám trochu pomůže s celkovou bilancí vody,“ vysvětluje Ondřej Semotán.

Důležitý je podle něj také mulč. „Většina lidí si myslí, že má sloužit pro omezování růstu plevele, ale hlavní funkce je zadržování vody. Ty výsadby potom nevysychají a vydrží i dlouhé periody sucha bez zálivky,“ dodává zahradní architekt.

Na záhon o rozloze zhruba 33 metrů čtverečních vysadili dobrovolníci 22 druhů rostlin. Celá výsadba má kvést od jara do podzimu.

Spustit audio

Související