Dokument o Bikramovi: Vzestup a pád nejslavnějšího jogína a egomaniaka v upocených spodkách

3. duben 2020

Aleš Stuchlý a Tonda Tesař přivítali ve studiu opět jednu z Buchet Ivanu Veselkovou. Tento týden kromě hororů, povídky Koťátko a příběhu o Deanu Koontzovi, který aspiruje na vizionáře, jelikož v roce 1981 začlenil do svého díla i asijský virus, moderátory zaujaly dokumenty. Probrali oscarový snímek American Factory, který zkoumá pracovní podmínky a čínsko-americké vztahy, nebo seriál Tiger King. Jak se moderátoři zapotili při hodnocení dokumentu o zakladateli bikram jógy?

Dokument Bikram: Yogi, Guru, Predator dostupný na Netflixu, který režírovala Eva Orner, je o podnikateli jménem Bikram Choudhury, který založil bikram jógu. „Což je dvacet šest ásan neboli pozic z klasické jógy. Cvičí se v místnosti, kde je více než 40 stupňů a vysoká vlhkost,“ přibližuje ústřední produkt celého dokumentu Ivana. Choudhury sám o sobě prohlašoval, že vyhrál mistrovství Indie v józe, které ale neexistovalo. „Možná soutěžil sám se sebou,“ hodnotí jeho snahu na sebe upozornit Ivana. „Jogín, guru a sexuální násilník,“ hledají moderátoři výstižný popis hlavní postavy. „Podnikatel, narcista a kvalitní cvičenec,“ shodují se na jeho charakteristice.

Jak bikram jóga vypadá? „Máš na sobě jenom spodky a stojíš na ručníku,“ shrnuje Ivana a doplňuje, že guru je během cvičení v roli přísné autority. Z tohoto trendu se stal v 80. letech zejména v Americe hit. „Lidem se vlastně líbilo, že je na ně někdo takhle přísnej,“ hodnotí Ivana. Podle ní si na tom Bikram vybudoval byznys a věnoval se například sběratelství drahých limuzín či domů. „Začal nabízet trenérské kurzy. Jeden takový stál v přepočtu přes 100 000 korun a potom, jak už to tak bývá u těchto typů podnikatelů, se objevila jistá podezření a obvinění ze sexuálního obtěžování,“ shrnuje osud Bikrama Ivana. 

Z dokumentu Bikram: Yogi, Guru, Predator

Jak moderátoři zhodnotili řemeslnou a uměleckou složku tohoto snímku? „Tyhle filmy jsou podstatně zajímavější svým tématem než filmařským zpracováním,“ shoduje se Aleš i Tonda. „Tohle je takový sběr archivních materiálů, proložený mluvícíma hlavama, který je lehce natáhnutý nad stopáž, kterou by to mohlo mít,“ říká Tonda. „Wild Wild Country je oproti tomu mistrovské dílo,“ skáče mu do řeči Aleš a shoduje se s ním. Jedním slovem snímek vystihli jako televizní záležitost.

Podle Aleše by se dal film Bikram zařadit do kontextu post mýtů Finding Neverland a série Surviving R. Kelly. Ve filmu hraje podle moderátorů roli i určitá naivita některých ženských postav. „Když jdeš někomu ve spoďárech masírovat nohy, tak to většinou asi neskončí jenom u těch nohou,“ glosuje velice nevhodně Ivana. „Je to hrůza, ale bikram jógu cvičím, já mlčím,“ dodává. Nakonec ještě Ivana obohatila posluchače vlastní zkušeností z mistrovství republiky v této disciplíně, která se konají v obchoďácích.

Předpověděl spisovatel Dean Koontz i pandemii? Kdo rozšířil úvodní nekrologické okénko? A na jaké dokumenty se podívat online? Poslechněte si Čelisti.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.