Domečky pro panenky měly dívky připravit na péči o domácnost, říká sběratelka hraček

18. prosinec 2023

Víte, s čím si hrály vaše prababičky? Vanda Rektorisová sbírá staré hračky.Z jakých materiálu se dříve vyráběly? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Pardubický Klub Rádia Junior navštívila Vanda Rektorisová, která sbírá staré hračky i další věci. Nejen o tom, ale o svých výstavách na hradě Rychmburku a v Hrochově Týnci si povídala s moderátorem Zdeňkem Novákem.

Pokojík pro panenky

Nejpočetněji jsou ve Vandině sbírce zastoupené panenky. Najdete tam kousky hadrové, kožené, porcelánové, s mrkacíma i skleněnýma očima. Nedávno začala sbírat taky domečky a pokojíčky pro panenky.

Dotek starých časů. Výstava ze sbírek Vandy Rektorisové na zámku v Hrochově Týnci - kočárky

„Mělo to naučnou funkci, pro dítě to nebylo úplně na hraní, ale ta holčička se učila vést domácnost,” překvapuje Vanda. Malé děvčátko se tak trénovalo, jak prostírat stůl, zatopit v kamnech nebo umývat nádobí. V hracích pokojících jste totiž mnohdy mohli najít i funkční kohoutek nebo funkční repliku kamen.

Brusle, vláčky i gramofony

Ve sbírce má Vanda Rektorisová i hračky, které dříve zpestřovaly dětství chlapcům. Na jejích výstavách tak narazíte i na stoustu techniky jako jsou fotoaparáty, staré gramofony, staré hrací skříňky.

Dotek starých časů. Výstava ze sbírek Vandy Rektorisové na zámku v Hrochově Týnci - Vánoce

Prohlédnout si můžete i staré brusle, trojkolku, vláčky i vláčkodráhu. „Teď je tam moc hezké dřevěné auto, které i svítí,” láká sběratelka k návštěvě.

Všechy aktuální informace o výstavách najdete na webových stránkách Dotek starých časů.cz

Na hradě Rychmburku i v Hrochově Týnci můžete navštívit Vandinu výstavu historických hraček a předmětů. Jak se ale ke sběratelství dostala? To se dozvíte v Klubu Rádia Junior.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Zdeněk Novák , bva
Spustit audio

Související