Domky ze starých trámů mají svůj příběh. Bývalý divadelní výtvarník využije i stará šatní ramínka a naplavené dřevo

V jihlavském Horáckém divadle maloval kulisy, teď v důchodu vyrábí dekorační dřevěné domečky ze starých trámů. Jan Jiřiště ruce zahálet nenechává a stále vymýšlí něco nového. Má rád poctivé dřevo a železo.

"Mám starou chalupu a zůstaly mi trámy z krovů, když jsme předělávali střechu. Teď jsem ten trám vzal do ruky," popisuje Jan Jiřiště okamžik, kdy přišel na nápad vyrábět z trámů domky. Vzpomíná, že viděl podobnou dekoraci někde za oknem. Od nápadu k činu byl krůček a domky mu začaly pod rukama jen růst. Každý je jiný a každý má svůj příběh. A příběh má za sebou i samotný trám, který výtvarník jen ošetří proti červotoči. Všechny praskliny a suky zůstávají.

Jan Jiřiště například vyrobil hodinový domek, který ozdobil ciferníkem a součástkami ze starého budíku. "Teď jsem na blešáku koupil osm budíků," prozradil zdroj součástek, které při výrobě domků využívá. Na dalších stavbičkách je vidět staré kování, součástky strojků i nářadí. "Musí to být dřevo a železo. Nic jinýho do toho nedávám," říká. Do domečků vkládá i své záliby. Vyrobil tak například celý motorkářský servis.

Kromě trámů používá Jan Jiřiště pro své domky například i naplavené dřevo, stará šatní ramínka nebo zajímavý kus opěradla židle. Na nich pak staví celá miniměstečka i se stožáry osvětlení, ploty a stromy.

Spustit audio