Dopady brexitu na (nejen) českou vědu

26. říjen 2019

Jaké budou dopady brexitu na vědu v evropském kontextu? Tomuto tématu jsme věnovali seriál týdne, poslechněte si všechny jeho díly!

Budoucnost vědecké spolupráce na evropském kontinentu

Několik let trvající nejistota už přinesla reálné dopady právě na vědce a vědecké instituce. O tom bude mluvit vědecký redaktor Martin Srb.

Česká věda

Čeští odborníci spolupracují se svými britskými kolegy na téměř čtyřech stovkách projektů financovaných z vědeckého programu Evropské unie Horizont 2020. S kolegyní Martinou Rasch přiblížíme, jak se na brexit připravují.

Britské univerzity

Brexit

Na všechny možné scénáře brexitu se už několik měsíců připravují také britské univerzity a jejich studenti. Jak moc už teď ovlivňuje vědecký výzkum a kolik nejistoty vnáší do života začínajících akademiků? Na to z Walesu odpoví reportér Matěj Skalický.

Budoucnost vědeckých grantů Evropské unie

Britští vědci patří při získávání evropských grantů mezi nejúspěšnější. Co by pro ně z tohoto pohledu znamenal odchod Velké Británie z Evropské unie? To bylo téma pro vědeckou redaktorku Eva Kézrovou.

Mezinárodní projekty

Evropský navigační systém Galileo ještě není stoprocentně kompletní, a už se v něm musejí dělat změny. Důvodem je právě brexit. Vlivům odchodu Velké Británie na mezinárodní projekty se věnujeme s vědeckým redaktorem Danem Mrázkem.

autoři: Tvůrčí skupina Publicistika , mrk
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.