Dopis posluchačům

9. leden 2019

Vážené posluchačky a posluchači, nejprve mi dovolte poděkovat za vaši přízeň a věrnost Českému rozhlasu, zejména pak stanici Dvojka. Výběrem této stanice dáváte jasně najevo, že máte od svého rádia ta nejvyšší očekávání.

Na Dvojce většinou oceňujete vlídný tón, kultivované moderátory, vysokou úroveň jazyka, široký záběr rozhlasových žánrů a bohatství zábavných i vzdělávacích pořadů. Dvojka je v českém éteru ojedinělá a nenahraditelné stanice a takovou musí zůstat i do budoucna.

V poslední době bohužel Dvojka čelí značnému poklesu zájmu o své vysílání, posluchačská obec se během pěti let zmenšila téměř o třetinu. Částečně to souvisí s demografickým vývojem, s rozvojem internetu a dalšími vnějšími faktory, které nedokážeme ovlivnit. Nemůžeme ovšem zavírat oči před skutečností, že desetitisíce posluchačů si přeladilo na jinou stanici, protože jim program Dvojky přestal vyhovovat. Pro nás, kteří rádio denně vytváříme s myšlenkou, abychom svou prací potěšili co nejvíce lidí, je každý ztracený, to jest nespokojený posluchač malou osobní porážkou. Kdybychom se s tímto stavem smířili, rezignovali bychom na své základní poslání.

První měsíce nového roku, konkrétně leden až březen, přinesou na Dvojce řadu programových změn, jejichž jediným cílem je nabídnout nové atraktivní pořady s oblíbenými moderátory a přesvědčit tak naše posluchače, aby nás přestali přelaďovat, případně aby nás znovu naladili. Zároveň si uvědomujeme, že každá změna na tak tradiční stanici, jakou je Dvojka, s sebou přináší řadu negativních reakcí a odmítání. Chci Vás proto ujistit, že rodinné stříbro v podobě těch neoblíbenějších pořadů najdete na svém místě ve stejné, či ještě lepší formě. Jak to vidí, Káva o čtvrté, Kolotoč, Hajaja, Meteor, Tobogan, nedělní pohádka a další tradiční pořady zůstanou pilíři vysílání vaší stanice.

Vedle těchto léty prověřených jistot vám v rámci programového menu nabídneme nové, či staronové pořady, o nichž jsme přesvědčeni, že si je brzy oblíbíte, protože svou kvalitou i zaměřením odpovídají charakteru Dvojky a potřebám náročnějšího posluchače. Můžete se těšit mimo jiné na Blízká setkání Terezy Kostkové a Stáni Lekešové, Pokračování za chvilku s Halinou Pawlowskou, Toulky českými osudy s Josefem Veselým a Jaromírem Ostrým, Bijáček s Janem Rosákem, či znovuvzkříšený žánr rozhlasového skeče. Seznam nových programových prvků naleznete zde. Svěžejší háv dostanou také staniční znělky, které budou i nadále vycházet z nádherného motivu Smetanova Vyšehradu.

Vážení příznivci Dvojky, věřím, že si na nové pořady, programové prvky a moderátory nejen brzy zvyknete, ale stanou se neodmyslitelnou součástí vašich posluchačských zážitků. Zároveň vás prosím o nezbytnou míru tolerance a nadhledu, protože ne vždy se všechno povede napoprvé a nelze se vždy zavděčit všem. Mohu vám za to slíbit, že všechno naše úsilí má jeden jediný společný jmenovatel. Tím jste vy – naši posluchači. Věřím, že rok 2019 učiní Dvojku kvalitnější, sebevědomější a optimističtější směrem do budoucnosti. To vše zvládneme jen s vaší podporou.

 

Ondřej Nováček, pověřený šéfredaktor Českého rozhlasu Dvojka

Spustit audio

Související

  • Na Dvojce si vyberete

    Tereza Kostková, Jan Čenský, Halina Pawlowská, Jan Rosák, Dalibor Gondík a další nové tváře. Český rozhlas Dvojka: Rádio, které vás baví.