Doporučil zbourat starou, pak vyhrál soutěž na novou. Žamberk řeší spor o lávku

30. květen 2019 08:15

Vedení Žamberka se rozhodlo zbourat víc než 100 let starou lávku přes Divokou Orlici. Nezjišťovalo přitom, kolik by stála oprava současného mostku. Novou lávku navíc navrhl projektant, který ve svém posudku doporučuje starou zbourat.

Části obyvatel Žamberka vadí na situaci několik věcí. Jednou z nich je, že radnice prý vůbec neuvažuje o opravě stávající lávky a rovnou rozhodla o stavbě nové. I starosta Oldřich Jedlička z hnutí ANO připustil, že se vlastně neví, kolik by oprava současného mostku stála.

„To nemáme přesně vyčíslené, my máme v podstatě jen závěr odborníka, který konstatuje, že by to bylo nerentabilní, ale do toho je potřeba započíst i následné náklady po její rekonstrukci. Takže my jsme dali na tento odborný názor,“ řekl Jedlička.

Lávka přitom pravidelně kontrolovaná byla, v letech 2006, 2011, 2016 a 2018. Ve všech posudcích je, že mostek je ve špatném stavu a potřebuje opravu. Zpráva z roku 2016 navíc uvádí, že oprava by stála přibližně 300 tisíc korun. To je jediná konkrétní částka, která prý kdy zazněla.

Stará lávka přes Orlici dostala od radnice v Žamberku červenou

Město původně počítalo s cenou kolem čtyř milionů korun. To se ale odpůrcům nezdá. Pokračuje Jan Hovádek ze spolku Živý Žamberk: „V zápisu z jednání s projektantem bylo, že by měla stát čtyři až pět milionů a my jsme se dívali na referenční stavbu té projekční kanceláře, oni projektovali most v Trutnově, který je o dost menší a je úplně základní z ocelových profilů a ten stál šest milionů.“

Střet zájmů?

Zajímavé na celé akci také je, že jeden ze dvou posudků na stav současné lávky v roce 2018 zpracovávala projekční kancelář Šír z Hradce Králové, ta samá firma navíc pro město udělala studii nového přemostění a následně vyhrála i výběrové řízení na vyprojektování nové lávky.

Starosta Oldřich Jedlička v tom problém nevidí. „My vycházíme z toho, že se podíleli na té studii. Domnívám se, že právě proto, že v rámci studie se s tím seznámili dopodrobna, tak byli znalí věci.“ Jedlička navíc připomněl, že se soutěže účastnila ještě jedna firma. Ta ovšem patří městskému architektovi.

Lávka je aktuálně uzavřená a neměla by se používat, realita je ale jiná. Odpůrci nové lávky pozvali do Žamberka i odborníka na železobetonové konstrukce z pražského ČVUT, který řekl, že mostek je ve špatném stavu, ale že by rozhodně opravit šel. Pak by ale byla každých zhruba 15 let nutná další investice na údržbu, a to už město vidí jako problém. Jednodušším řešením je podle starosty novostavba, která bez údržby vydrží déle.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související