Došla mi jedna velmi důležitá věc, že psaní ke svému životu vlastně nepotřebuju, říká spisovatelka a dramatička Hana Lehečková

1. červenec 2023

V mých vysokoškolských letech bylo setkání s knihou především setkáním se spisovatelským já, které doufalo, že jednou se mu to možná podaří a stane se autorkou. Nechtěla jsem být slavná, ani jsem si nemyslela, že bych si tím mohla vydělat nějaké podstatné peníze. Co jsem ale tehdy chtěla, bylo mít svůj vlastní hlas, možnost promluvit.

Lidé jako já, kteří nevynikají líbivým vzhledem, rétorickými dovednostmi či zajímavým způsobem života, byli vždy snadno přehlédnutelní a moc se od nich neočekávalo. Proto jsem se upnula na představu, že když to neumím jinak, jednou svoje okolí oslovím vlastní tvorbou. Že dobudu literární svět a lidé, kteří mě dříve přehlíželi, si se mnou budou chtít potřást rukou.

Čtěte také

Když jsem jako autorka začala slavit první drobné úspěchy a dostala se do bodu, kdy jsem mohla psát pro veřejnost, aniž bych o to musela zásadně bojovat, paradoxně jsem tuto touhu paradoxně zcela opustila.

Až teprve tehdy jsem si začala psaní konečně naplno užívat, tady a teď, v přítomnosti a bez ohledu na to, co mi přinese budoucnost.

autoři: Blanka Stárková , Hana Lehečková , Antonín Pfeifer
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.