Dosud spolupracující obžalovaný Kušnierz popřel u soudu svou původní výpověď v kauze ROP Severozápad

14. březen 2023 14:23

Krajský soud zahájil 14. března letošní sérii jednání v kauze údajných machinací na dotačním úřadu Severozápad. Žalobce viní 27 lidí z ovlivnění evropských dotací za zhruba 14 miliard korun. Mezi obžalovanými jsou podnikatelé, politici i úředníci z Ústeckého a Karlovarského kraje. Většina z nich vinu odmítá.

U soudu pokračoval se svojí výpovědí někdejší ředitel úřadu Petr Kušnierz, který je zároveň spolupracujícím obžalovaným. 14. března u soudu uvedl, že na něj během vyšetřování tlačili jak policisté, tak i státní zástupce. Podle něj bylo nutné, aby svojí výpověď upravil tak, aby se hodila vyšetřovatelům a ti mohli vytvořit „velkou kauzu“.

Za to měl podle jeho slov slíbenou práci, auto a také dva miliony korun. Měl se také vyhnout případnému trestu. Právě Petr Kušnierz byl přitom mezi odsouzenými v původní kauze údajných machinací na dotačním úřadu Severozápad a na základě jeho spolupráce s policií dali dohromady vyšetřovatelé současné trestní řízení.

Do konce roku chce soud vyslechnout téměř 100 svědků

Žalobce pražského vrchního státního zastupitelství Tomáš Minx nechtěl výpověď komentovat a nechtěl se vyjádřit ani ke slovům Petra Kušnierze o vykonstruované kauze. Petr Kušnierz má dosud postavení spolupracujícího obžalovaného. Podle předsedy senátu Jiřího Blažka je ale pravděpodobné, že o něj přijde.

Postavení spolupracujícího obžalovaného je v podstatě formou korunního svědka – v případě uznání viny by pak mohl Kušnierz dostat nižší trest. Záležet bude tedy na tom, jak se nakonec trestní senát dohodne.

Výpověď Petra Kušnierze je na programu na celý tento týden. Hlavní líčení pak má soud naplánovaná až do konce roku. Chystá se mimo jiné vyslechnout téměř 100 svědků.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související