Dovážení zvířátek z ciziny

22. červenec 2002
Dobrá rada

Mnozí lidé se vracejí ze zahraniční dovolené a přivážejí z ciziny řadu exotických živočichů nebo výrobků z těchto zvířat. Oblíbení jsou papoušci, různé druhy plazů, želvy, třeba jako dárek pro děti. Turisté při dovozu zvířat, aniž to často tuší, překračují zákon a mohou se na hranicích dostat do problémů.

Převážet živočichy přes hranice není žádná legrace, tvrdí zoolog Karel Makoň.

Makoň: Už na hranicích mohou vzniknout potíže, kdy si musíte zout boty z krokodýlí kůže, odevzdat peněženku z kůže hadí či schovávanou želvu.

Mnohem horší je osud zvířat. Pokud je nemá profesionál, tak po nějakém čase zahynou. Kdo se k dovozu vzácných zvířat odhodlá, musí získat řadu povolení nejenom od zahraničních, ale i od českých úřadů. Důvodem je ochrana ohrožených druhů podle mezinárodních pravidel, takzvaný CITES. Podle zoologa Vítězslava Honse z plzeňské ZOO je dovoz exotů pro amatérské chovatele téměř nemožný.

Hons: Získat povolení je velice složité a většinou se to povede organizacím, jako jsou zoologické zahrady či muzea. I legální dovozci vzácných druhů se vystavují vysokým pokutám.

Hons: Jedná-li se o zvířata, která jsou chráněná CITES, tak jsou postihy od několika tisíc až po milióny. Od 1.7. 2002 vyšla v platnost novela trestního zákona, kde se říká, že nad 50 kusů je možné uložit vězení až na 3 roky.

Nesmí se bez povolení dovážet nejen živá vzácná zvířata, ale ani výrobky z nich.

Makoň: Nerad vidím i suvenýry v podobě různých preparátů, kožešin, slonovinu a podobně.

Chov exotických zvířat vyžaduje zkušenosti, hodně času a peněz. Proto svým dětem nevozte z dovolené vzácné druhy živé, ale kupte jim zvířátko plyšové.

autor: lsm
Spustit audio

Více z pořadu