Drak z čertí skály. Vánoční pohádka plná písniček o tom, že soudit druhé podle vzhledu se nevyplácí

25. prosinec 2023

Je Štědrý večer a do malé vesničky přilétá hladový drak! Který ze synů hradního pána Mutiny obyvatele zachrání? Urostlý Vladislav, který ovládá jízdu na koni a střelbu z kuše, nebo mladší Jiří, jenž kulhá, namáhavě dýchá a všem je pro smích?

Osoby a obsazení: Aleš Procházka (hradní pán Mutina), Marek Lambora (Jiří, mladší syn Mutiny), Dan Kranich (Vladislav, starší syn Mutiny) Kateřina Hrdinová (Markéta), Kryštof Krhovják (Smraďoch), Vojtěch Vondráček (Vrabčák), Michal Zelenka (Zdislav, lovčí Mutiny), Pavel Rímský (drak), Svatopluk Schuller (uhlíř), Simona Vrbická (uhlířka) a další
Napsal: Libor Kvapil
Dramaturgie: Lenka Veverková
Hudba: Kryštof Marek
Režie: Vlado Rusko
Premiéra: 25. 12. 2023

Do Lipinky přijíždí za zvuků rolniček a trubek hradní pán Mutina, který jako každý rok veze svým poddaným vánoční nadílku – látky, koření, maso i sladké a trochu zlaťáků. Štědrodenní jízdy se však neúčastní ani jeden z jeho synů – starší Vladislav se prohání lesem na koni a mladší Jiří si tajně jde pro hubičku od své milé Markéty.

Nikdo z nich ještě netuší, že do Lipinky se blíží zlý drak! Ten nejprve zamíří do jeskyně, v níž bydlí čerti Smraďoch a Vrabčák, a poté se vydá přímo do vesnice, kde lidé zrovna usedají ke štědrovečerní večeři. Který ze synů hradního pána Mutiny celou vesnici před drakem zachrání?

Marek Lambora a Kateřina Hrdinová v hlavních rolích vánoční pohádky

V půli cesty mezi Novou Hradečnou a Veleboří se nachází malá vesnice, zasazená do překrásného údolíčka, obehnaného ze všech stran lesy. Byla kdysi založena na místě, kde rostl lipový háj a dostala po něm jméno Lipinka. Žili v ní hlavně uhlíři pracující pro šlechtu z úsovského panství v Olomouckém kraji… A právě tam se Libor Kvapil rozhodl zasadit děj rozhlasové pohádky.

„V pohádce se odrážejí střípky ze starého úsovského panství, do něhož Lipinka v minulosti spadala. Tyto střípky se dochovaly převážně díky lipinskému rodákovi, jednomu z nejpilnějších buditelů severní Moravy, učiteli Jakubu Lolkovi. Díky němu se zachovalo mnoho pověstí, obyčejů, písniček a říkanek z úsovské vrchoviny i okolí. V pohádce tak zazní i zapsané písničky z Lipinky i několik tamějších zvyků,“ vysvětluje Kvapil.

Další hry, četby a pohádky poslouchejte živě na Dvojce a po odvysílání ještě po dobu čtyř týdnů online – na webu dvojka.rozhlas.cz nebo v aplikaci mujRozhlas. Rozhlasové hry i audioknihy jsou k poslechu zdarma, není možné je stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související