Dřeva na topení je podle prodejců dostatek. Díky teplému podzimu někteří lidé spalují ještě staré zásoby

11. prosinec 2023 10:39

Palivového dříví je podle oslovených prodejců dost, lidé ho mají ještě z předchozích let. Například Lesy České republiky dřevo zdražily, Vojenské lesy a statky ho naopak zlevnily.

Pásový dopravník, po kterém jezdí klády. „Je to manipulační linka, která je schopna zpracovat surový kmen. Délka je dva metry, tři metry, podle požadavku odběratelů, ale standardně se dělá dva, tři, čtyři, pět,“ přiblížil prvotní proces zpracování dřeva zaměstnanec Lesů ČR David Veselý. Nařezané kmeny pak z pily, kterou navštívil redaktor Českého rozhlasu, putují dál. Vyrábí se z nich například krovy, paletové přířezy, nebo papír.

Zbytky těchto klád i nejrůznější odřezky pak Lesy České republiky nabízejí k prodeji. „Máme připravené standardní palivo v délce jednoho metru a z manipulační linky nám také napadají odřezky. Je to většinou jehličnaté dřevo - smrk, borovice, může tam být příměs modřínu, jedle. Máme cenu tisíc korun za kubík včetně daně z přidané hodnoty,“ popsal zaměstnanec Lesů ČR Oldřich Sedláček s tím, že oproti loňsku je cena vyšší zhruba o tři sta korun za kubík.

Další dřevo ale zdražilo jen v řádu desetikorun. Zájem před zimou je podle Oldřicha Sedláčka nižší než loni, lidé totiž mají kvůli teplému podzimu ještě staré zásoby. Koupit dřevo se dá i v rámci samovýroby. V tom případě si zájemce v lese pokácí předem domluvené stromy sám. Tam je pak cena nižší.

Ceny dřeva letos snížily Vojenské lesy a statky, jak připomněl mluvčí podniku Jan Sotona. „Ceny palivového dříví, které náš státní podnik nabízí na pětatřiceti prodejních místech po celé republice, v dubnu v průměru klesly o dvacet pět procent. U některých komodit, jako je například bříza, došlo dokonce k propadu ceny o třetinu.“ Jak podnik uvádí na svém webu, tak metr kubický ve dvoumetrových délkách prodávají už od tisíce korun, palivové odřezky do jednoho metru pak od devíti set korun.

autoři: Radek Duchoň , reČRoL
Spustit audio

Související