Druhou část opravy třídy Míru v Pardubicích chystá radnice na příští rok

1. květen 2024 15:40

Oprava druhé části třídy Míru v Pardubicích, která je pěší zónou a má poničenou dlažbu, se uskuteční nejspíš v příštím roce. Letos město rozhodne o způsobu rekonstrukce a také to bude projektovat.

První část ulice opravovala radnice technologií, která umožňuje provoz těžkých vozů MHD a osobních aut. Ve druhém úseku to možná nebude potřeba, protože tam těžší doprava už nejezdí. „Plánujeme celkovou rekonstrukci ve spolupráci s městem. Ještě nebyl stanovený její rozsah,“ řekl starosta Městského obvodu Pardubice I Filip Šťastný (ANO). Do této části třídy se podle něj nebudou vracet trolejbusy, takže radnice možná vybere levnější technologii, protože dlažba nebude tolik zatěžována.

Pěší zóna bez trolejbusů

Po třídě Míru v části od Zelené brány nejezdí MHD od loňského prosince, protože těžké vozy stav komunikace zhoršovaly. K tomu se při deštích vymýval štěrkopísek mezi dlaždicemi. Dlažba se tak kývala a ulamovala.

Čtěte také

Městský obvod opakovaně zasypával dlažbu štěrkem, aby byla stabilní a neviklala se. „Dlažba není v ideálním stavu, ale nazval bych to stabilizovaným stavem, nadále se nám to nerozpadá. Nicméně třída Míru opravy potřebuje, některé dlaždice jsou rozlámané. Po vymístění autobusů jsme dosypali štěrk, aby se tam dalo bezpečně jezdit na kole a chodit. Dlaždice vyměněny nebyly,“ řekl starosta.

Opravy, jejichž součástí bude i výměna poničené dlažby, v letošním roce ještě nejspíše nezačnou. „Za sebe doufám, že bychom to dělali v příštím roce. Myslím si, že se to nestihne naprojektovat a připravit letos. Teď je to ve stavu, kdy to není nebezpečné, ale není to úplně vzhledné. Rekonstrukce půjde z rozpočtu města,“ uvedl starosta.

Problematická dlažba

Třídu Míru město opravilo za evropské dotace a otevřelo ji v roce 2014. Záhy se ukázalo, že žulová dlažba se špiní a jsou na ní mastné skvrny od jídla. Vyčistit nejdou. Cesta také nezvládla zatížení vozy MHD a osobní dopravy. Dvě části třídy Míru proto radnice v minulých letech opravila znovu. Dlaždice jsou v opraveném úseku usazené napevno v cementovém loži a v části křížení se Sladkovského ulicí je cementobetonový povrch.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související