Druhý život pro nepotřebný textil. Zjistěte, kam putují věci z oranžového kontejneru

18. říjen 2022 08:39

Pokud třídíte odpad, tak určitě budete znát kromě žlutého, modrého a zeleného kontejneru i ten oranžový. V Praze ho najdete na mnoha místech a patří sem již nepotřebný textil. Ten pak dál poslouží třeba lidem bez domova nebo matkám samoživitelkám.

Z oranžového kontejneru putují věci do třídící haly v Říčanech, sváží je sem několikrát týdně. V této hale se týdně vytřídí až tuna textilu, ten pak dál putuje charitativním organizacím.

Do kontejneru je možné vkládat oblečení, doplňky, bytový textil, boty i hračky. „Všechno, co používáte na oblékání nebo třeba na hraní s dětmi. Zároveň by to mělo splňovat účel, to znamená, že by to mělo být v pořádku, nositelné, ideálně čisté. U bot je třeba důležité, aby byly spárované,“ vysvětluje Lenka Harcubová, jednatelka společnosti POTEX.

„Dostávají se nám tam i elektrické spotřebiče, ty by tam být neměly. My všude říkáme, že tam určité typy textilních výrobků nepatří, což jsou koberce, matrace. Ale lidi to tam často přivezou a jenom to tam opřou, my jsme povinni dodržovat pořádek, takže to musíme posbírat. Odváželi jsme i kbelíky od barvy nebo postele,“ dodává.

Za minulý rok se celkem nasbíralo téměř 3 tisíce tun materiálu. Věci, které se už nedají darovat, zpracují partnerské společnosti, nic tedy neskončí na skládce a vše se využije. Poslechněte si celou reportáž z třídící haly.

autoři: Sabina Vosecká ,
Spustit audio

Související