Duben je pro pstruhaře svátkem. Radost jim ale kazí úbytek ryb na pstruhových vodách

12. duben 2024

16. dubna startuje sezóna minidravců, což jsou hlavně pstruh obecný, pstruh duhový a siven americký. To je trojice, která rybáře teď zajímá. Většina pstruhařů si nenechá ujít možnost poprvé si zachytat právě v tento den. 16. června pak začíná pravá sezóna dravců.

Zdolávání ryb na tekoucích vodách je mnohem akčnější, než chytání kaprů u rybníka. Má podobu přívlače nebo muškaření. Bohužel pstruhařů podle rybáře Jana Peška ubývá, i proto, že minidravci pomalu mizí z českých pstruhových vod. Může za to úbytek vody a predátoři, nejvíce vydry a kormoráni.

Vydry jsou u nás chráněné a podle rybáře Jana Peška nejsou žádné možnosti, jak před nimi ryby uchránit. A stav dravých ryb na pstruhových vodách je skutečně žalostný. Je to dané nejen zvyšujícím se počtem vyder, ale také úbytkem vody. Pstruzi přicházejí o své přirozené prostředí.

Kapraři, pstruhaři i univerzálové

Existují pravověrní kapraři a pstruhaři, ale je také mnoho rybářů, kteří jsou univerzální. Loví štiky, sumce, kapry i pstruhy, jezdí rybařit do zahraničí. Podle rybáře Jana Peška je ale mnohem více kaprařů. Je to odpočinkovější záležitost. A navíc pstruhů a dalších minidravců z českých toků ubývá.

Rybář Jan Pešek

Dříve platilo, že se vláčelo na pstruhových vodách jen do konce srpna. Letos přichází novinka pro pstruhaře, muškařit i vláčet mohou až do konce listopadu. Pokud s lovem minidravců začínáte, vyzkoušejte chytání přívlačí. Je to jednodušší než královská disciplína muškaření.

I lov kaprů mění své zažité pořádky. Více si poslechněte v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související