Duo Man on Man vnáší do vypodobnění gay sexuality chlupy, pot a poppers. Je to autentické i zábavné

29. listopad 2023

Roddy Bottum a Joey Holman spolu chodí, žijí i spí a nahrávají o tom písničky. Jejich společná kapela Man on Man vznikla, aby se oba milenci vyhnuli krizím během covidové izolace. Pár začali tvořit teprve nedlouho předtím, věděli o sobě ale mnohem déle – nejen proto, že Roddy hrál už od začátku 80. let v ikonických Faith No More.

Roddy Bottum and Joey Holman z MAN ON MAN

Roddy byl navíc jedním z prvních muzikantů, kteří se na machistické scéně tvrdých kytar vyoutovali. Bylo to zkraje 90. let, kdy se ještě valně nemluvilo ani o sexualitě takových gay ikon, jako byli George Michael nebo Michael Stipe. Coby bratr tří sester navíc Roddy hovoří o tom, jak těžce nesl život v backstagi na turné s Guns N' Roses a jejich majetnickým přístupem k ženám, který si rockstars pěstovali.

Man on Man hrají příjemný a naprosto autentický indie rock, který v sobě skrývá až nečekaně pozitivní náladu a poselství. Jsou upřímní, otevření, pokud jde o jejich sexualitu, ale nebojí se ani vymezit vůči dominantnímu vypodobnění queer lidí. „Je to celé až příliš vycizelované,“ říkají a odhalují svá bříška, chlupy i spodní prádlo, které by nemohlo být vzdálenější luxusním boxerkám na luxusních tělech. A protože dělají věci jakoby mimochodem, dostali do hudebního klipu poppers ještě předtím, než Troye Sivan vydal globální hit Rush.

Co by o sobě Roddy Bottum rád vymazal na Wikipedii? Chápou Man on Man Owena Palletta, který říká, že ho na existenci gayů nezajímá sexuální stránka věci? A jaké negativní emoce svou tvorbou vzbudili? Dva Modeláři versus dva muži z Man on Man!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.