Edgar Allan Poe: Zlatý chrobák. Dobrodružný příběh z pera klasika americké literatury

24. září 2023

K napsání slavné povídky Zlatý chrobák (překládáno též jako Zlatý skarabeus) vedla Edgara Allana Poa jeho záliba v šifrách, hmyzu, tajuplných příbězích a tíživá finanční situace. Vznikla jedna z prvních světových detektivních povídek o hledání tajemného pokladu, ale také o posedlosti a chamtivosti. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Dramatizace: Richard Hanzlík
Upravil a průvodní verše napsal: Jan Skácel
Účinkují: Rudolf Krátký, Otakar Dadák, Rudolf Jurda, Karel Kubíček a Vilém Blažek
Režie: Vladimír Vozák
Natočeno: 1958
Natočeno v brněnském studiu tehdejšího Československého rozhlasu.

Příběhů s detektivní zápletkou napsal Poe několik sbírek, slávu už za jeho života mu například vedle hororové povídky Jáma a kyvadlo přinesl právě Zlatý chrobák. Prózu ale Poe psal především kvůli obživě, své nejbytostnější ambice viděl v básních.

Díky mnoha z nich, ale především díky mistrovskému Havranovi, skutečně vstoupil do dějin poezie. Zažil i krátké období popularity a společenské prestiže po té, co báseň otiskl časopis Evening Mirror v lednu roku 1845. Brzy se však kvůli alkoholu, drogám a dluhům z hazardu dostal na společenské dno.

Těžko říct, co ho nakonec nejvíc proslavilo, zda hororové a detektivní prózy, básně nebo rozháraný způsob života završený tragickou smrtí v roce 1849. Jeho vliv na pozdější literaturu (ale i třeba film či komiks) je zcela zásadní a čtenáři celého světa se k jeho dílu neustále vrací.

Spustit audio

Související