Eduard Bass: Perské koberce. Šest příběhů ze starých časů

Povídky spisovatele, kabaretiéra a žurnalisty z okruhu prvorepublikových Lidových novin. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Pražský Sherlock Holmes
Objev profesora Kanděry
Světlo v tmách
Jsem veden v patrnosti
Případ Karolíny Testové
Perské koberce
 
Interpretují: Petr Pelzer, Igor Bareš, Jitka Smutná, Klára Sedláčková-Oltová a Pavel Batěk
Režie: Aleš Vrzák
Připravil a hudbu vybral: Jiří Vondráček
Natočeno: v roce 2009

Novinář, prozaik, autor písňových textů a kabaretiér Eduard Bass (vlastním jménem Eduard Schmidt) se narodil 1. 1. 1888 v Praze v počeštěné rodině německého majitele kartáčnického závodu, ve kterém se mezi lety 1905 až  1906 vyučil. Během pobytu v Mnichově, kde obchodně zastupoval otcovu firmu, se seznámil s podobou moderního předválečného kabaretu. Po návratu do Prahy se účastnil literárního a bohémského života tehdejší Prahy (okruh kavárny Union). V roce 1910 vystupoval jako zpěvák a recitátor v kabaretu Bílá labuť na Poříčí (zde z obavy před otcem přijal pseudonym, motivovaný hlubokým hlasem). Od podzimu 1913 spolupracoval s literárním kabaretem Červená sedma, především jako autor řady satirických kupletů.

Za války sloužil u sanitní služby v hradčanské vojenské nemocnici, byl ale uvolňován k vystoupením. V roce 1920 nastoupil do redakce Lidových novin, kde prošel takřka všemi rubrikami. V letech 1933 až 1942 byl dokonce jejich šéfredaktorem.

Po válce pak pracoval jako redaktor Svobodných novin. Všestranný zájem o formy městského lidového života, jako jsou cirkusy, varieté, velkoměstský folklor a slang, rozvíjel i ve své novinářské činnosti, především jako fejetonista, soudničkář, reportér, kulturní zpravodaj a tvůrce týdenních veršovaných causerií, takzvaných rozhlásků. Zemřel 2. 10. 1946 v Praze.

autor: Jiří Vondráček
Spustit audio

Související