Egyptský král Tutanchamon měl dýku mimozemského původu

10. červen 2016

V roce 1922 vysekal britský egyptolog Howard Carter malý otvor ve dveřích v jedné z podzemních chodeb v Údolí králů a ve světle svíčky spatřil v Tutanchamonově hrobce poklad zlatých a ebenových předmětů.

Když se ho jeho společník zeptal, zda něco vidí, Carter odpověděl slavným výrokem: „Ano, úžasné věci!“ vzpomíná izraelský server Times of Israel.

Ani Carter, který vstoupil do dějin jako první člověk, jenž po třech tisících letech spatřil Tutanchamonovu hrobku, však netušil, že některé z oněch „úžasných věcí“ jsou mimozemského původu.

Po skoro sto let trvajícím průzkumu Tutanchamonova pokladu teď vědci zjistili, že dýka ze sarkofágu egyptského krále je vyrobena ze železa pocházejícího z meteoritu. Nasvědčuje tomu chemické složení dýky. Italští a egyptští badatelé kov analyzovali rentgenovou fluorescenční spektroskopií a dospěli k závěru, že vysoký obsah niklu a kobaltu odpovídá vzorkům meteoritů nalezených v oblasti.

Staří Egypťané tak byli vůbec první civilizací, která ze spadlých meteoritů uměla získávat kov. „Jelikož meteorický původ byl zjištěn už u dvou cenných železných artefaktů, soudíme, že starověký Egypt připisoval meteorickému železu velkou hodnotu a vyráběl z něj ozdobné či rituální předměty,“ uvedli vědci.

Je známo, že železo se tehdy dalo získat i z jiných materiálů a mnohem snadněji. Badatelé proto usuzují, že Egypťané o meteority obzvlášť stáli. Podle všeho věděli, že tyto vzácné kusy železa spadly z nebe, už ve 13. století před naším letopočtem. Předběhli tak západní kulturu o dva tisíce let.

Tyto poznatky odpovídají i zjištěním dalších archeologů. Například Joyce Tyldesleyová tvrdí, že staří Egypťané předměty z nebes uctívali. Podle ní pro ně nebe mělo obrovský význam a všechno, co z něj spadlo, bylo považováno za „dar bohů“, uzavírá Times of Israel.

autor: gzb
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.