Elektronické cigarety nejsou bezpečné, přesto mohou kuřákům pomoci s odvykáním

8. březen 2024

Co se stane, když přestanete kouřit? Druhý den se vám začnou čistit plíce. Zlepší se vnímání chutí a vůní. Po několika dnech se vám začne lépe dýchat, přestanete kašlat. Snižuje se riziko infarktu myokardu a dalších závažných nemocí.

Proč mají tedy kuřáci s odvykáním takový problém? Jana Nedbalová je vůči kuřákům po dvaceti letech práce v Centru pro závislé na tabáku velmi empatická. Ví, jak těžké je pro některé z nich přestat s kouřením.

„Někteří kuřáci si prostě bez cigarety nedovedou představit život. Závislost na nikotinu je obrovská. Nemůžeme na ně naléhat. Kdyby kuřák necítil empatii, už by se příště do poradny nevrátil,“ vysvětluje Nedbalová z Centra pro závislé na tabáku při plicním oddělení Pardubické nemocnice.

Po elektronické cigaretě sáhnete častěji

Elektronické cigarety mají několik podob. „Vkládá se do nich tenká cigaretka, která obsahuje tabák a složku nikotinu. Nezapaluje se, ale nahřívá. Pak jsou cigarety na bázi e-liquidu, který nehoří a neuvolňují se z něho škodlivé látky. Dochází pouze k zahřívání náplně, která se následně odpaří. Vdechuje se pára, která může být i s příchutí, a odpařený nikotin,“ informuje Jana Nedbalová.

Elektronická cigareta

Ani jedna z možností podle ní není bezpečná. Nicméně jsou tyto výrobky méně škodlivé, protože nespalují tabák, jako klasická cigareta, oxid uhelnatý tam chybí. Proto podle Jany Nedbalové lze u některých klientů doporučit přestup k elektronickým cigaretám.

„U některých klientů bych elektronickou cigaretu doporučila. Pokud člověk přichází se zdravotními problémy a není prostě schopen přestat kouřit, i když by rád, tak elektronická cigareta je určitou formou na přechodné období, kterou lze doporučit. Ale musí jít o kouření kontrolované,“ upozorňuje Jana Nedbalová a varuje:

„U cigaret s tekutým e-liqidem je velkou nevýhodou to, že člověk přestává mít kontrolu nad tím, kolik nikotinu jeho tělo přijme. Cigaretu může použít téměř kdekoliv a kdykoliv, ať už je to v restauraci, v práci nebo dokonce ve škole! Závislost na nikotinu se stává nekontrolovatelnou.“ 

Rozvoj náhradní nikotinové terapie

Počet kuřáků se u nás v posledních letech příliš nemění. Ale mění se přípravky, které odvykání velmi zjednodušují. Potlačují totiž závislost na nikotinu. Jedná se o náhradní nikotinovou terapii.

Jana Nedbalová

„Klient může využít náplasti, pastilky, žvýkačky nebo inhalátory s obsahem nikotinu a vzájemně je kombinovat. Mozek tím pádem nestrádá a člověk má čas se věnovat těm změnám návyků spojených s cigaretou. Přemýšlí o tom bez nervozity, kterou by jinak trpěli kvůli nedostatku nikotinu. A postupně těchto berliček v podobě pastilek nebo žvýkaček ubývá,“ vysvětluje terapeutka.

Jak působí na dětský organismus nikotinové sáčky? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související