Eliška Novotná: Kup kafe!

24. duben 2024

Když jsem byla malá, bylo to s kafem snadné. V mém okolí se pila buď melta (ta vždycky s mlékem), nebo „pravá“ káva (ta vždycky bez mléka).

Zrnka se mlela doma ručně a pak býval buď „turek“ nebo „mocca“ – ta se vařila v džezvě, musela třikrát vzkypět a byla pro fajnšmekry.

Pak přišla doba instantní kávy. Ta byla k mání zprvu jen za bony (rozuměj v Tuzexu) a v devadesátkách jsme jí už podlehli všichni a všude.

A teď se nám to s „kafem“ komplikuje, jako všechno, čeho je moc. Presso, Latté, Machiato nebo… Nabídka různě připravených káv se sotva vejde na jednu stránku nápojového lístku.

Také příprava kávy doma se stává obřadem: překapávanou, nebo filtrovanou? S, nebo bez (mléka, cukru, skořice, kardamomu…)? Z rozhodování o typu kávového mlýnku, natož pak kávovaru, který si hodláme koupit, se stalo téma k diskusi. Mleté, nebo zrnkové? Mleté jak jemně? Arabica, nebo Robusta? Rozhodování, jakou kávu koupit, nás ničí.

Co zůstalo? Vůně čerstvě uvařené kávy a slast z jejího popíjení.

autor: Eliška Novotná | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Eliška Novotná: Rychle

    Čím více se na mne valí apely, abych něco udělala, protože to půjde rychle, tím více ve mně rostou pochybnosti, jestli je to právě to, co chci.

  • Eliška Novotná: Nemohu

    Poslední dobou pro mne přibývá na internetu situací, které mě vytáčejí. Nemám teď na mysli hloupé příspěvky, ale systémové zabraňování jeho užívání podle mé vlastní vůle.

  • Eliška Novotná: Prevence

    Chodila jsem po operaci rok co rok na preventivní screening, vždycky trochu s obavami, a po něm jsem si vždy s úlevou dopřála v mé oblíbené kavárně ke kávě i zákusek.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.