Émile Ajar: Život před sebou. O obavách z budoucnosti i odvaze čelit životním zkouškám

Dá se žít bez lásky? To je naléhavá otázka, která trápí mladičkého vypravěče ojedinělého románu Émila Ajara Život před sebou, jednoho z nejdojemnějších a současně nejzábavnějších francouzských literárních děl minulého století. Desetidílný příběh z Paříže 70. let o tom, že bez lásky to opravdu nejde, zvlášť mezi nezletilým muslimem a přespříliš letitou Židovkou, poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání. Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.

Rozhlasová úprava: Jan Němec
Účinkuje: Michal Bumbálek
Dramaturgie: Ludvík Němec
Překlad: Vladimír Saudek
Zvukový mistr: Michal Zelinka
Režie: Radim Nejedlý
Natočeno: v brněnském studiu Českého rozhlasu v roce 2018
Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.

Momo je arabský sirotek, který ani neví, kolik je mu let. Žije v Paříži v ilegální mateřské školce pro děti prostitutek, kterou provozuje snad stoletá Židovka paní Růženka. I ona byla prostitutkou – poté, co přežila Osvětim. Když je jí nejhůř, pověsí si na zeď obraz Adolfa Hitlera a šeptá: „Ještě to není tak zlý…“

Životy před sebou i za sebou

Autor Života před sebou je jediný spisovatel, který dvakrát obdržel prestižní Goncourtovu cenu. Tu lze totiž získat pouze jedenkrát v životě: ale v roce 1975 nikdo nedokázal odhalit tajemnou identitu autora, skrytého za pseudonymem Ajar. Teprve posmrtně se zjistilo, že šlo o Romaina Garyho, který cenu získal už před dvaceti lety za román Kořeny nebes.

Romain Gary

Všechny mé oficiální životy byly zdvojeny, ztrojeny dalšími, tajnějšími. A žádný ze všech těch životů mi nedal pocit naplnění.
Romain Gary

Romain Gary byl mužem mnoha pseudonymů, tváří, profesí a rolí: přistěhovalec z Ruska, válečný letec, francouzský diplomat, slavný spisovatel, manžel hollywoodské herečky Jean Sebergové, příležitostný filmový režisér. Svůj první román Evropská výchova napsal mezi starty na válečné nebe, jak vzpomíná v memoárovém románu Příslib úsvitu. Ten se, stejně jako tři nejlepší Ajarovy romány, dočkal i české rozhlasové podoby. Poslední a nejkratší text Gary napsal těsně před svou sebevraždou v roce 1980, měl charakter většiny jeho díla: Dobře jsem se bavil, děkuji a na shledanou.

Slzy i naděje

Rozhlasová adaptace Života před sebou představuje román, který nestihl zestárnout. V posledních letech ho naopak aktualizovala debata o imigraci. Momo i většina dalších postav nejsou rodilí Francouzi, román se odehrává v jedné z přistěhovaleckých čtvrtí Paříže. Ale na rozdíl od současné politiky, která z tématu těží hlavně strach, Ajarův román srší humorem. Někdy trochu drsným, podruhé něžným a potřetí už to vlastně ani humor není. Jak mudruje Momo v jednom ze svých originálních postřehů: „Vždycky mi připadalo divné, že jsme byli stvořeni i se slzama. Neboli při našem stvoření se počítalo s tím, že budeme plakat. V tomhle musel být záměr.“

autoři: Ludvík Němec , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.