Energetické centrum chce Ústeckému kraji ušetřit až polovinu nákladů za energie. Bude radit i obcím a městům

26. říjen 2022 09:45

Ústecký kraj spustil provoz nového energetického centra. Má řešit lepší nakládání s energiemi, jejich nové zdroje nebo plánování využití vodíku v regionu. V první fázi fungování se nové krajské centrum bude věnovat hlavně krajským organizacím.

„Je to zejména správa vlastního majetku, vlastních budov, které je potřeba sledovat a zjistit, jak se tam s energiemi nakládá, případně je pak nutné zavést taková opatření, aby to hospodaření bylo výrazně lepší,“ vysvětlila mluvčí Ústeckého kraje Magdalena Fraňková.

Hejtmanství a jeho organizace spravují téměř 1000 budov. Energetickému centru při tom mají v první fázi pomáhat dostupná data.

„Snažíme se v tuto chvíli využít dat, která už existují – jsou to data od distributorů komodit, tedy ČEZ Distribuce a GasNetu. To jsou data, která bychom měli získávat, aniž bychom museli ty objekty vybavit jakýmikoliv senzory, měřidly a podobně,“ říká ředitel Energetického centra Vladimír Skalník.

Všechna data se následně soustředí do přehledu – specialisté tak budou mít reálný obraz o spotřebě dané budovy.

Budovy Ústeckého kraje by v budoucnu mohly spotřebovávat až o 50 procent energie méně

Centrum už kraji v oblasti energií radí. Jedním z prvních projektů je vytápění obchodní akademie v Žatci, která se zřejmě připojí na centrální vytápění teplem.

„Začali jsme tam posuzovat možnosti, zda to je, nebo není výhodné. Nakonec se ukázalo, že ta výhoda tam je. Chtěli bychom tak napojit celou obchodní akademii – zrušily bychom tedy plynové kotelny,“ říká ředitel Energetického centra Vladimír Skalník.

Jeho cílem je v budovách Ústeckého kraje výrazně ušetřit za energie. „Chtěli bychom ušetřit řádově 40 až 50 procent spotřeby energií. To, si myslím, je velmi blízko realitě,“ upřesnil Skalník.

Specialisté z energetického centra budou přímo hejtmanství radit, jak postupovat při investicích do krajských budov.

„Určitě se k doporučením energetického centra bude přihlížet – právě proto bylo zřízeno. Kraj chce aktivně dělat takové kroky a investovat do toho, aby se s energiemi šetřilo,“ doplnila mluvčí Ústeckého kraje Magdalena Fraňková.

Vedle hejtmanství bude Energetické centrum Ústeckého kraje radit v oblasti energií i obcím a městům z regionu, a to od nového roku.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související