„Epidemie“ celiakie souvisejí s infekcemi v raném dětství

19. prosinec 2012
Monitor

Sezonní variabilita v počtu nových případů celiakie je zřejmě spojená s infekcemi, které děti prodělají v prvních měsících života. Vyplývá to ze studie švédských vědců.

Celiakií čili nesnášenlivostí lepku trpí asi jedno procento lidské populace. Onemocnění je nejčastěji diagnostikováno v dětství a částečně se na něm podílí genetická predispozice. Je ale také známo, že v počtu nově diagnostikovaných případů se projevuje sezonní variabilita a občas dokonce propukne „epidemie“ celiakie. Vědci z Uppsalské univerzity a Univerzity Umeå srovnávali zdravotní historii dětí, které trpí celiakií, s jejich zdravými vrstevníky.

Průměrný věk, v němž se onemocnění začalo projevovat, byl 11 měsíců a v průměru o čtyři měsíce později byla dětem diagnostikována celiakie. Z výsledků studie také vyplynulo, že tři a více prodělaných infekcí zvyšuje riziko vzniku celiakie o 50 %. Podobný trend vědci zaznamenali u gastroenteritidy, která samo o sobě toto riziko zvyšuje dokonce na 80 %.

Nejvíce ohrožené jsou podle vědců děti, které ještě před šestým měsícem života prodělaly vážné infekce a které zároveň po odstavení začaly přijímat v potravě velké množství lepku. Negativní vliv mělo i to, pokud krmení mateřským mlékem ustalo ještě předtím, než děti začaly přijímat lepek. Kojení podle vědců riziko celiakie snižuje a je důležité především u dětí, které trpí častými infekcemi.

Zdroj: BMC Pediatrics

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio