Eva Svobodová: Jaký plán má francouzský prezident Macron s novou předsedkyní vlády Elisabeth Borneovou?

18. květen 2022

Znovuzvolený prezident Emmauel Macron jmenoval novou předsedkyní vlády Élisabeth Borneovou, do té doby zastávající úřad ministryně práce. Bývalá ředitelka RATP, dopravního podniku Paříže a okolních aglomerací, a celkem trojnásobná ministryně nahradí dosavadního premiéra Jeana Castexe. Do politiky vstoupila v roce 1991 jako poradkyně tehdejšího ministra školství socialisty Lionela Jospina.

Pracovala také na ministerstvu ekologie během mandátu Ségolène Royalové. Na začátku prvního volebního období prezidenta Macrona zastávala nejprve post ministryně zodpovědné za dopravu, poté vedla ministerstvo ekologické transformace. Jako ministryně práce nastoupila v roce 2020 během opadající první vlny pandemie covidu-19. Do žádného z těchto postů však nebyla zvolená.

Čtěte také

Nová předsedkyně vlády Élisabeth Borneová zdědí poměrně komplikovanou agendu vyplývající z Macronova politického programu. Stávající prezident během předvolebních měsíců Francouzům sdělil, že je-li cílem snižovat daně, je třeba více pracovat. Premiérka tak bude mít za cíl zvýšení věku pro odchod do důchodu, snižování daní či ekologickou transformaci. Francie navíc stejně jako zbytek Evropy čelí vzrůstající inflaci a s ní i souvisejícímu problému kupní síly.

Élisabeth Borneová je zatím druhou ženou, která v historii Páté republiky tento úřad zastává. Ve svém projevu věnovala svou nominaci všem malým dívkám a povzbudila je, aby šly za svým snem. Nic podle ní nemůže zastavit boj za více místa pro ženy ve francouzské společnosti.

Snadné řešení

Míra pozornosti, která je ale ze strany médií i od samotného Macrona věnována zvolení ženy na takto vysoký post, opět jen odhaluje nedostatečné zastoupení žen nejen v nejvyšších patrech francouzské politiky. Navíc první ženská předsedkyně vlády Édith Cressonová svůj úřad zastávala jen necelých 11 měsíců.

Čtěte také

Předsedové vlády ve Francii obecně nemají příliš dlouhou životnost. Není neobvyklé, že se jich v průběhu jednoho prezidentského mandátu vystřídá hned několik. Jak efemérní bude mandát Élisabeth Borneové, ukáží také parlamentní volby v polovině června. Současná francouzská premiérka se bude v obvodu Calvados poprvé ucházet o hlasy francouzských voličů.

Každý krok, který do červnových voleb Emmanuel Macron učiní, může ovlivnit jejich výsledky. I tímto prizmatem je třeba vnímat jeho rozhodnutí ohledně jmenování nové předsedkyně vlády. Macron s obsazením postu otálel tak dlouho, až se začalo Élisabeth Borneové přezdívat „plán B“. Na rozdíl od velké části vysoce postavených francouzských politiků není absolventkou ENA – Národní administrativní školy. Jako vystudovaná dopravní inženýrka odpovídá spíše představě technokratického politika-odborníka a tedy i kurzu, který chce v politice Macron ucházející se o levicově i pravicově orientované voliče nastolit.

Čtěte také

Élisabeth Borneová je spjata s levicovými kabinety, bývá také často řazena mezi takzvané levicové macronisty. Uznání jí ale v posledních dnech projevila například neúspěšná kandidátka pravicových Republikánů Valérie Pécressová. Právě v tom může Macron spatřovat její přednost. Dokáže zaujmout levici, aniž by přitom naštvala pravici.

Macron si Élisabeth Borneovou vybral, protože přesně odpovídala jeho představám. Starší, technicky vzdělaná žena, která má mnoho zkušeností ze sociální a environmentální oblasti.

Eva Svobodová

Snadné řešení ve chvíli, kdy pro Macrona hrozba přichází zleva v podobě unie čtyř levicových stran. Lze se tak obávat, že Borneová bude spíše vykonavatelkou představ prezidenta republiky, než autonomní političkou s jasnou vizí.

Někteří francouzští komentátoři jí také vyčítají nedostatek charismatu. Na druhou stranu v době, kdy francouzské politice dominují osobnosti jako Macron, Marine Le Penová a Jean-Luc Mélenchon, do ní může Élisabeth Borneová přinést něco nového – klidnější politický styl nebo důraz na řešení problémů.

Autorka je politoložka

Spustit audio