Eva Turnová: Ideální partner

5. duben 2024

Statistici vypočítali, že každý člověk má na světě čtyři ideální partnery, na které ale pravděpodobně nikdy nenarazí. A když ano, tak se třeba zrovna dívá jinam anebo už žije s někým, kdo se k němu nehodí.

Většina vztahů je tudíž bolestný kompromis. Někdo se narodí už s mopem v ruce, jiný má zase na ponožkách nalepené bačkory z domácího maglajzu.

Čtěte také

Někomu stačí k večeři suchá těstovina prolitá syrovým vejcem, někdo potřebuje dlabat mořského ježka z alpaky. Problém bývá i různý temperament partnerů. Kyselý typ musí druhého totálně vytočit, aby se ráno vůbec vykopal z postele, kdežto zásaditý zase dlouho trpí a pak rovnou podpálí dům.

Velkou roli hraje krevní skupina partnera, vztah archetypů zemědělec – lovec často zahučí na potravinové intoleranci, áčko a nula mohou zase frčet společně jen na chlebu nebo topinamburách.

Bez hraní na basu...

Podobně těžké jako partnera je najít ideální naplnění vlastního života.

Čtěte také

Kdyby v chuchelské restauraci Start nespadl strop na bukmejkra, kterému jsem nesla z kuchyně jihočeskou baštu, a kdyby můj kůň Seňor nezemřel na zauzlení střev, stala bych se možná slavnou žokejkou chuchelského stýplčejsu.

Kdybych ve Lhase nedostala výškovou nemoc a tibetští celníci mi nezabavili kolo hned na letišti, natočila bych slavnou reportáž o mé první české transhimalájské expedici na kolech a možná bych se v reportážích zacyklila.

Eva Turnová

Kdyby mi učitel na kytaru nestrkal pod nohu trapnou skládací podpěrku s protiskluzovou přísavkou, drhla bych dál Bachovu Gavottu.

Neznala bych Mejlu ani Janotu.

A bez hraní na basu, na kterou jsem vlastně nikdy nechtěla hrát, bych ani nezačala psát.

Autorka je spisovatelka a rockerka
eva@turnova.cz

autor: Eva Turnová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.