Existuje návod na úspěšné písně? Jaroslav Uhlíř ho prozradil

4. červen 2014

Píše muziku pro děti a dospělé a dokáže zazpívat na festivalu i s kapelou Tři sestry. Víte, o koho jde? O hudebního skladatele Jaroslava Uhlíře, který po 10. hodině usedl ve zlínském studiu Českého rozhlasu a zavzpomínal také na začátky úspěšné spolupráce se Zdeňkem Svěrákem.

„Nejdřív jsem se seznámil s Miloněm Čepelkou a Zdeněk Svěrák nám naši spolupráci trochu záviděl,“ vzpomíná Jaroslav Uhlíř na první setkání se Zdeňkem Svěrákem. Společně začali skládat a psát v roce 1967, a to i díky rozhlasovému vysílání.

Čtěte také

A jaký má Jaroslav Uhlíř návod na úspěch? „Držíme se normálního rozsahu,“ odpovídá. „Například Karel Gott má výborný rozsah, ale lidé si na jeho koncertě zazpívají jen jednu sloku, protože zbytek nevyzpívají,“ popisuje Jaroslav Uhlíř, který o sobě mluví jako o zpívajícím autorovi.

Největší pocta pro něj je, když se písně hrají u táboraku, což se stalo se čtyřmi – Severní vítr, Dělání, Není nutno a Holubí dům. „Přestože Holubí dům má hodně slov a složitou melodii,“ diví se Jaroslav Uhlíř.

Jak se skládá filmová muzika? Proč se u snímku Ať žijí duchové! skutečně natrápil? A jak se z něj stal dobrý vypravěč? Ptala se moderátorka Lucie Výborná ve vysílání Hosta Radiožurnálu.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio