Expedice do světa střelců, střelnic a zbraní

22. duben 2023

Tentokrát se vydáme za střelci a palnými zbraněmi. Policista  vysvětlí, co všechno musí splnit zájemci o zbrojní průkaz. Čeká je test ze znalosti příslušného zákona a předpisů, pak musí před zkušebním komisařem prokázat, že umí bezpečně zacházet se zbraní, a že si vědí rady, pokud dojde k nějaké závadě. A nakonec je čeká střelba na terč.

Také po získání zbrojního průkazu, a především pořízení zbraně je potřeba dodržovat další pravidla. Držitelé zbrojního průkazu, kteří někoho například fyzicky napadnou, mohou o průkaz a s ním i o zbraně přijít.

Správce střelnice, která je údajně nejstarší veřejnou funkční střelnicí v Evropě, říká, že na střelnici chodí lidé všech možných profesí, od dělníků po vysokoškolské profesory. S agresivitou prý střelecký sport nemá nic společného. Naopak. K trefení terče je potřeba absolutní klid a soustředění.

Sběratelé zbraní cení především autentičnost

Zvláštní skupinou držitelů zbrojních pasů jsou sběratelé zbraní. Jeden z nich v Expedici vysvětlí, podle čeho sběratelé zbraně hodnotí, co musí taková sběratelská zbraň mít a co je naopak nežádoucí. Cení se především autentičnost. Zatímco u starých aut, motorek nebo letadel se provádí restaurování a úpravy, u starých zbraní se podobné zásahy považují za znehodnocení.

Sbírání pistolí je podle něj komplexní koníček. Pokud se chce sběratel na trhu dobře orientovat, musí se zajímat o historii. Sběratelská komunita je široká a neomezuje se jen na Českou republiku, takový sběratel tedy může získat plno nových přátel. I se starými zbraněmi lze chodit na střelnici a střílení z nich je leckdy zajímavým zážitkem. A v neposlední řadě jsou takové historické kousky zajímavou investicí.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.