Expedice: Odpad jako surovina. Vědci hledají cesty, jak odpadky opětovně využívat

7. říjen 2023

Některý plastový odpad, který nosíme do žlutých popelnic, je poměrně snadné dál zpracovat a využít. Takovým příkladem jsou třeba PET lahve. Jenže existuje velké množství odpadu, který má tak zapeklité složení, že ho neumíme znovu využít. Takový odpad se pak buď spálí, a tím pádem vznikají nežádoucí emise, anebo se prostě nechává na skládkách. Klasickým příkladem jsou například textilie, které obsahují všelijaká umělá vlákna.

Vědci proto hledají cesty, jak tento odpad nejen rozložit, ale především získat z něj látky, které bude možné opětovně využít. Aby zkrátka suroviny stále obíhaly, stále se využívaly a nekončily po použití na smetišti.

V poušti v Nairobi jsou hory textilního odpadu

Zabývají se tím také vědci z Centra pokročilých separačních technik fakulty životního prostředí Univerzity Jana Evangelisty v Ústí nad Labem. Snímky z poušti Nairobi, kde jsou celé hory textilního odpadu, a podobných lokalit, byly prý motivací pro ústeckou fakultu životního prostředí, aby se zaměřila na enviromentální chemii a chemickou recyklaci odpadu.

Právě textil leckdy pro vědce představuje oříšek. Čím složitější textilie, čím více různých umělých vláken, tím obtížnější je takový materiál rozložit a recyklovat. Jak se můžete v Expedici dovědět, z pohledu recyklace jsou problémem například potisky na oblečení. Velcí výrobci oblečení se proto nedávno zavázali, že do budoucna je už nebudou používat.

 

Spustit audio

Související