Expedice: Recyklovat lze leccos. Třeba i CO2 nebo lithium z baterií. Ústečtí vědci hledají cesty, jak na to

9. září 2023

Recyklace už dávno není cizí slovo. Každý den třídíme odpad, aby ho bylo možné dál zpracovat. Běžně si kupujeme oblečení, obuv, papírnické a další zboží z recyklovaných materiálu. Recyklace papíru, skla, plastů je téměř samozřejmostí. Vědci ale jdou dál. Vyvíjejí postupy, které umožňují recyklovat k dalšímu využití i to, co nám dělá opravdu těžkou hlavu. Například skleníkové plyny, anebo lithiové baterie. Zabývají se tím také odborníci z ústecké univerzity.

Kysličník uhličitý, tedy CO2, je plyn, který se běžně vyskytuje v atmosféře. Jako skleníkový plyn se spolu s ostatními stará o to, aby planeta nezmrzla. Jenže člověk svou činností, zejména spalováním fosilních paliv, objem kysličníku uhličitého dramaticky zvyšuje. To se pak odráží třeba na klimatu.

Emisní plyny surovinou budoucnosti

V poslední letech se proto stále naléhavěji volá po snížení produkce CO2. Vedle snížení produkce může pomoci také zachytávání a další zpracování. Vědci dokonce tvrdí, že CO2, ale i další emisní plyny, jsou surovinou budoucnosti.

Technologie, které by to mohly dokázat, přibližuje profesorka Pavla Čapková z Centra nanomateriálů a biotechnologií na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Na stejné univerzitě působí také tým profesora Pavla Janoše. Hledá a zdá se, že našel cestu, jak z vybitých lithiových baterií získat lithium, které se dá opětovně použít v nových bateriích. Takový postup by výrazně ušetřil kov, po kterém je a v budoucnu ještě bude velká poptávka a jehož naleziště jsou omezená.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.