Experimentování zalité do betonu: ikona postpunku Charles Hayward má novou kapelu a ta nabízí opojný poslech

17. leden 2024

This Heat anebo Camberwell Now – kapely, u jejichž zrodu stál britský hudebník Charles Hayward, formovaly nejen experimentální tendence v kytarové hudbě, ale i postpunk. Známky stárnutí nebo inklinaci k pohodlnému opakování sebe sama ale třiasedmdesátiletý bubeník, skladatel i vokalista nevykazuje. Naopak. V nové kapele Abstract Concrete se obklopil o generace mladším hudebnictvem a debutová deska, která vyšla loni na podzim, ho ukazuje jako politého živou vodou.

Příjemně rozjívená a zároveň soustředěná nahrávka je vyzdvihována coby okamžitě chytlavé album s popovou líbivostí, což ale neznamená, že by se ztrácel důraz na aktuální témata, jimž se věnuje. Třeba portál The Quietus píše o hluboké empatii i odzbrojujícím smyslu pro humor. Že se ale nejedná o lehký poslech pak symbolicky dokresluje limitovaná edice vinylu zalitého do betonu, který je třeba rozbít, abyste se dostali k nahrávce.

O úplně lehký poslech se tradičně nejedná ani v případě Pissed Jeans, i když i oni pracují s určitou dávkou humoru – byť těžce sarkastického. Základem jejich hudby ale zůstává tvrdý a intenzivní noise rock, který definoval jejich předešlé nahrávky. Singl Moving On ale zároveň naznačuje i melodičtější a chytlavější cesty, kterými se nová deska, vycházející tradičně na Sub Pop Records, může ubírat. Ostatně i její název Half Divorced naznačuje, že ani tentokrát to s ní posluchači nebudou mít jednoduché.

Jaký zvuk oživuje nový release labelu 31g? Do jaké země se na svých turné nejraději vrací Savak? A kde se bere intenzita Paint it Black? Odpovědi mají Modeláři.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.