Extrémní hudba, co křiví ústa, s poselstvím světlé strany síly. Slezský unblackmetalový projekt Beskÿd

9. červenec 2023

K létu neodmyslitelně patří výlety. A taky hudba. V pořadu Hergot! jsme této tradici dostáli a udělali si výlet se slezským hudebníkem Petrem Woznicou do hájemství jeho tvorby. Řeč ovšem nebude o popíku, který by měl ambici dosladit vaše chvilky u vody. Budeme se bavit o black metalu. Aby té temnoty nebylo příliš, zaměříme se na takzvaný unblack metal, subžánr, který hledá inspiraci v křesťanství.

S metalem se Petr seznámil ve čtrnácti letech. S věkem se nořil stále hlouběji do jeho extrémnějších forem. Nejvíce mu učaroval black metal. Okultní nebo přímo satanistické inspirace, které jsou s tímto žánrem často spjaty, bral jako image. Některé postoje ale vnímal jako autentické. „Nihilismus, antinatalismus, to vše se v tom dá najít. S tím jsem souhlasil. Dokonce jsem psal magisterskou práci na téma antinatalismus. Bral jsem to vážně,“ říká.

Od pasivního poslechu se dostal i k tvorbě. Nečekaný rozměr získaly jeho písně se spirituálním obrácením. „Začal jsem chodit do katechumenátu a přemýšlel jsem vážně o křesťanství,“ přibližuje toto období tvůrce projektů Beskÿd a Ježura.

Zpěvák a moderátor Milan Trachta alias Banán tento obrat s nadsázkou popsal jako přechod na světlou stranu síly. Láska k black metalu Petrovi zůstala. Jen tuto hudbu, která křiví ústa, jak ji sám popisuje, plní jiným poselstvím.

Zajímá vás více Petrův příběh? Poslechněte si záznam rozhovoru!

Dominik Čejka, Petr Woznica a Petr Wagner
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.