F. M. Dostojevskij: Něžná. Příběh tragického manželství mladé dívky a usedlého zastavárníka

9. listopad 2021

Něžná je jednou z mistrných povídek F. M. Dostojevského, které sluší jevištní provedení. Psychologické drama o vzpouře teprve šestnáctileté dívky proti svému o mnoho let staršímu majetnickému manželovi uvedlo v roce 1997 brněnské Divadlo v 7 a půl. Rozhlasovou rekonstrukci této inscenace poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

V inscenaci jsou použity fragmenty textů Johanna Wolfganga Goetha.
Scénář a rozhlasová úprava: Petr Štindl
Osoby a obsazení: Zastavárník (Jan Bidlas), Něžná (Barbora Koubová), Jefimovič (Patrik Bořecký), Jefimovič (Dana Poláková) a neznámý (Jiří Vyorálek)
Dramaturgie: Alena Blažejovská
Překlad: Emanuel Frynta
Hudba: Tomáš Matonoha
Režie: Petr Štindl
Natočeno: v brněnském studiu Českého rozhlasu v roce 1998

Ve své mistrovské povídce Něžná z roku 1876 líčí Dostojevskij tragické manželství dvou lidí s odlišnou životní zkušeností. Hned několikrát přivede chudoba mladičkou dívku, žijící po smrti rodičů jen se dvěma tetami, do krámu postaršího zastavárníka. Její zvláštní plachost a zdrženlivost vzbudí pozornost zahořklého muže. V existenčních obtížích šestnáctileté dívky vycítí zastavárník příležitost uspět s nabídkou k sňatku, kterou zákaznice skutečně přijme. Manželství se však záhy promění v past, z níž je pro nešťastnou mladou ženu jen jedna možná cesta úniku.

Monologický charakter vyprávění, který Dostojevskij v novele Něžná zvolil, jakoby text přímo předurčoval k jevištnímu provedení. V roce 1997 látka zaujala i tvůrce sdružené kolem brněnského Divadla v 7 a půl. O rok později byla pořízena rozhlasová rekonstrukce inscenace, jejíž reprízu uvádíme na Vltavě v rámci Měsíce s Dostojevským. Projekt byl připraven k připomínce 200. výročí narození F. M. Dostojevského (*11. 11. 1821).

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Renata Venclová
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.