Fakultní nemocnice Plzeň upravila systém parkování

Fakultní nemocnice zmodernizovala vjezdy a v největší části na Lochotíně navíc upravila režim parkování na venkovním asfaltovém parkovišti. To je vyhrazené jen pro pacienty a návštěvníky.

O tom, jak je složité zaparkovat u fakultní nemocnice v Plzni, ví asi každý, kdo tam někdy autem musel. To by se ale ode dneška mělo změnit k lepšímu. Začíná totiž platit nový parkovací systém. Návštěvník si při vjezdu odebere parkovací lístek, který musí před odjezdem uhradit u pokladen v areálu. Podle mluvčí nemocnice by díky tomu měly zmizet kolize a zácpy, které se tvořily u vrátnic. Co se týče ceny parkovného, to se nezměnilo. Mezi šestou až osmnáctou hodinou je to 10 korun za hodinu, ale s tím, že pokud někdo odjede do 60 minut, tak za parkování neplatí nic. 

Změnil se i režim na venkovním parkovišti

Nemocnice nově zpoplatnila také venkovní parkoviště s 240 místy. Čtyři hodiny parkování jsou zdarma, podle vedení nemocnice je to doba, za kterou je každý pacient vyšetřený. Pátá a šestá hodina parkování stojí 30 Kč a každá další hodina 60 Kč. Toto parkoviště by mělo sloužit hlavně pacientům. Parkovné zaplatí ještě před výjezdem u parkovacího automatu vedle vchodu F. Bez poplatku pak zůstává parkování na sousedící zpevněné provizorní ploše. Zaměstnanci mohou parkovat v parkovacím domě, případně přímo v areálu. Celkem je u FN asi 1300 parkovacích. 

Nemocnice také investovala 30 milionů Kč do modernizace všech čtyř vjezdů do svých areálů. Ve všech vjezdech jsou nyní tři pruhy, dva pro vjezd a výjezd a prostřední pro rychlou záchrannou službu, policii a zásobování. A nový je i kamerový systém, který podle registrační značky rozpozná, zda vjel zaměstnanec či služební vůz a závora se automaticky zvedne.  

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová
Spustit audio