Fantasy! Divadlo, které uvidíte, když zavřete oči

16. leden 2019

„Fantasy!“ je nový scénický projekt režiséra Janka Lesáka a kolektivu. Inscenace Divadla NoD kombinuje technologii binaurálního zvuku - zvukové virtuální reality – a tradičních principů ruchařské práce, aby nás teleportovala do samotného středu světa fantasy, tedy do hlavy hlavního hrdiny.

Představte si mikrofon, který vypadá jako lidská hlava a zvuk do něj proudí ušima. Tak vzniká binaurální zvuk, který když posloucháte ze sluchátek, vytvoří s pomocí vaší fantazie dokonalou iluzi. Fungování technologie prostorového zvuku vysvětlil režisér Janek Lesák.

Celá technologie je vyvinuta způsobem, aby mikrofon přijímal zvuk podobně jako lidská hlava. Vtip je v tom, že když posloucháme záznam z tohoto mikrofonu ve sluchátkách a zavřeme u toho oči, tak to náš mozek úplně oblbne a najednou má pocit, že poslouchá cizí hlavou.
Janek Lesák

Ladislav Karda, Fantasy

Na počátku vzniku inscenace byla právě technologie prostorového zvuku. Až při bližším seznámení se s principy jejího fungování přistoupili tvůrci k vymýšlení příběhu. Tato forma divadla klade nároky na lidskou fantazii, a to je také jeden z důvodů, proč tvůrci přistoupili k žánru fantasy.

Když dáte lidskému mozku jen malý podnět, je schopen si kolem toho vystavět celek. Je nucený doplňovat si obrazy.
Natálie Preslová

Fantasy

Při vytváření obsahu inscenace hledali Janek Lesák a Natálie Preslová spojitost mez vnitřním světem lidské psychiky a mezi realitou, která se děje tady a teď.

Svět, který binaurálním zvukem vytváříme, je poslouchaný binaurální hlavou. To znamená, že vy se na to díváte z pozice první osoby, vy jste hlavní hrdina příběhu. Postavy na vás mluví a vy pak máte pocit, že jste to vy sami, na koho je mluveno. Že jste to vy, kdo prochází tou fantazijní krajinou a světem.
Janek Lesák

Fantasy
Spustit audio