Fazolová polévka s chorizem. Něco pro zahřátí i polechtání chuťových pohárků

Polévka je základ každého jídla. Receptů na polévky je nepřeberné množství a každý si vybere. V zimním období je dobré si navařit pořádný hrnec. "Přijde k chuti“ určitě i vám, až se budete vracet promrzlí z vycházky nebo z lyžování.

Jako suroviny se obvykle používá zelenina, různé druhy masa či luštěniny. Polévky bývají buď čiré, mléčné, zahuštěné např. moukou, rozmixovanou zeleninou nebo také s pevnými - zpravidla vařenými - potravinami a zavářkami, např. rýží či těstovinami apod.

Polévka je prostě grunt.

Polévka se solí, dochucuje kořením a omašťuje různými druhy tuků, např. máslem, nebo zjemňuje smetanou.

Chorizo je španělská, portugalská nebo katalánská specialita. Jedná se o salám či klobásky pikantní chuti, složené z nasekaného vepřového masa a slaniny. K obarvení se používá drcená paprika, bylinky a česnek.

Zářivá barva horké fazolové polévky nejdřív potěší oko. Pak si lžící naberete od okraje a v ústech se vám rozlije lahodně ostrá chuť.

Tak, dobrou chuť!

Logo

Co budete dnes potřebovat:

chorizo
6 rajčat
lžíce rajčatového protlaku
500 g bílých fazolí z konzervy
100 g balkánského sýra
4 lžíce olivového oleje
2 mrkve
1 cibuli
řapíkatý celer
5 stroužků česneku
sůl
pepř
lžička oregána

Postup:
V hrnci rozpálíme olej, přidáme na plátky pokrájenou klobásku chorizo, na mírnějším ohni lehce osmahneme, pak přidáme mrkev, cibuli, celer a česnek.
Osolíme, opepříme a vše osmahneme. Pak přidáme rajčata, protlak, oregano, podlijeme vodou s vaříme, dokud zelenina nezměkne.
Pak do polévky vmícháme fazole, a vše dobře provaříme. Nakonec dochutíme.
Před podáváním posypeme sýrem a přidáme trochu čerstvé petrželky.

Polévka z mrkve a klobásy chorizo podle receptu Roberta Bezděka

Naše tipy
Polévka je připravována buď tradičním způsobem, kdy jsou ve vodě vyvařeny originální suroviny, nebo se připravuje z instantní směsi.

Kvalitní polévka, v níž je vyvařeno maso, ryba či zelenina, se též nazývá vývar.

Nevýhodou tradičního vaření polévky je delší příprava, výhodou je to, že suroviny bývají čerstvé a polévka většinou neobsahuje přídatné látky.

autor: Zdeňka Kabourková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.