Festival Alternativa chce osvobodit zvuk a přinést hutnou muziku mimo žánrové škatulky

25. říjen 2019

Chystá se 27. ročník festivalu Alternativa. Chce přinášet hudbu, kterou nelze jednoznačně žánrově uchopit a která by v Česku jinak nezazněla.

Festival Alternativa je každoroční přehlídka avantgardní hudby, představující od raných 90. let českému publiku zástupce světové experimentální a improvizační scény. Vystoupili na ní např. i Laibach nebo John Zorn. Letos akce proběhne 26. 10. a 1. až 3. 11. 2019 v pražské MeetFactory. Program hlavní části festivalu představil v ArtCafe jeho koordinátor, Roman Odjinud a hudební promotér Václav Adam, jeden ze členů seskupení JEDNOTA. Právě tomuto seskupení svěřili organizátoři kurátorství předsunutého večera 26. 10.

Festival Alternativa 2019

Nechceme dělat festival jednoho žánru. Přinášíme hutnou hudbu napříč žánry

Alternativa organizačně vychází z Unijazzu, který navazoval na Jazzovou sekci a logicky tak akce vychází z kořenů freejazzu a undergroundu 80. let. Což, jak vysvětlil Odjinud, se postupně stalo slabým bodem, protože se organizátoři úzce zaměřil na tyto žánry a festival tak ztrácel na pestrosti. Současný dramaturgický tým se snaží festival naopak co nejvíc žánrově otevřít – od techna až po folk a nekladou si žádná omezení. „Do programu se dostanou projekty, které hledají nový způsob vyjádření a jsou zejména autentické a neopakují starý vzorce,“ upřesnil Roman Odjinud. V line-upu festivalového programu se mísí freejazzové projekty, umělci z elektronické scény i bigbítové projekty. „Například olomoucké seskupení Lebanon je bigbítová kapela, ale jejich podání je velice rozstřelené, neobvyklé. Což je rys propojující všechny vystupující,“ uvedl Václav Adam.

KSIĘŻYC jsou moje velká srdcovka /Roman Odjinud/

Na závěr hosté doporučili své osobní hudební tipy – Václav Adam vybral z programu JEDNOTA meets Alternativa (26. 10. 2019) např. Zoviet France, producentku a DJku Beatrice Dillon a Kanaďana HURANa, který svou elektronickou hudbou umí přinést energii živé kapely. Z hlavního programu doporučili hosté shodně třeba italského skladatele Valeria Tricoliho , který ve směsce zvukových stop a mluveného slova udá tón sobotnímu večeru 2. 11. 2019. Dále vypíchli Thomase Ankersmita (NL/DE) a polské uskupení KSIĘŻYC, které je jedním z výrazných hudebních projektů avantfolkové scény.

V hudební části ArtCafé byla hostem zpěvačka a textařka Tereza Papáčková z kapely Lebanon, která na festivalu zahraje v pátek 1. 11. 2019. Andrea Makýšová Volárová představila v reportáži slovenskou premiéru dokumentu BATAstories maďarského režiséra Petera Kerekese. Pořad společně moderovali Jitka Kostelníková a hudební dramaturg Jonáš Kucharský, který také vybral playlist inspirovaný programem Alternativa. Streamujte celý záznam pořadu i s hudbou!

 

Spustit audio