Festival Fotograf řeší tenzi. Jak digitální realita a kyberprostor proměňují naši lidskost?

21. září 2023

Žijeme v době, kdy se stává fenomén fotografie nedílnou součástí našeho každodenního života. Digitální realita a všudypřítomné technologie vystavují naši pozornost nepřetržitému vizuálnímu tlaku, který nás má přimět k reakci nebo emocionálnímu prožitku. Zmíněnou tenzí se zabývá 13. ročník Fotograf Festivalu s názvem HYPERTENSION23 a jeho stejnojmenná výstava ve Veletržním paláci Národní galerie v Praze.

HYPERTENSION23 Poster

Fluidita identity, nešťastná umělá inteligence, ale také třeba samotný vztah těla k obrazovce mobilu. Co všechno dnešní společnosti zvedá tlak? Nejen na to se zaměří třináctý ročník Fotograf Festivalu, který startuje už dnes a potrvá zhruba do poloviny února roku 2024. Slavnostní zahájení festivalu se uskuteční od 19 hodin v prostorách Veletržního paláce Národní galerie Praha.

Festival je unikátní v tom, že každoročně vybíráme a pracujeme s kurátory, kteří pro nás a společně s námi připravují téma a zaměření každého ročníku,“ říká ředitelka festivalu Světlana Malinová. „Kromě hlavního výstavního projektu, který se nachází ve Veletržním paláci v pátém patře tak další výstavy, které jsou součástí hlavního výstavního programu se nachází ve veřejném prostoru a dále také ve Fotograf Gallery. Výstava ve veřejném prostoru probíhá na fasádě Národní galerie a otevře se také dnes. A další výstava, která je druhou kapitolou výstavy ve veřejném prostoru se otevře zítra a tímto děkujeme Dopravnímu podniku hlavního města Prahy za to, že nám poskytl výstavní prostor,“ dodává.

Lawrence Lek, ›Black Cloud‹ (stills), 2021, 4K CGI video, 10 min 50 sec, commissioned for the 4th VH Award, courtesy of the artist and Sadie Coles HQ, London

Koncept festivalu přiblížila jeho autorka Monika Čejková: „Název je použit jako taková určitá metafora, která zastřešuje celý festival. Ale konkrétně výstava ve Veletržním paláci se zabývá především naším virtuálním já, které přesahuje hranice kyberprostoru. Je rozdělena do tří kapitol, které se snaží postihnout různé aspekty našeho života online a rozhodně souvisí i s nějakými extrémními situacemi. Otvírá otázku avataru, umělé inteligence, prostředí metavers, ztělesněného internetu atd.“

Ve Veletržním paláci se budou konat i komentované prohlídky výstavy, které povede právě Monika Čejková. Nejbližší bude už 27. září.

autor: nav
Spustit audio

Související