Festival je mylné označení, jsme komunitní akcí, říkají organizátoři Creepy Teepee

12. červenec 2019

Třídenní přehlídka aktuálních tendencí na světové hudební scéně se koná v Kutné Hoře už pojedenácté. Jedinečná akce má zahraniční přesah, přesto zůstává otevřená stovkám návštěvníků.

Historie Creepy Teepee sahá do roku 2009, kdy byl první ročník představen u příležitosti znovuotevření Galerie Středočeského kraje (GASK), říká jeden z pořadatelů Štěpán Bolf: „Tehdejší ředitel galerie Ondřej Chrobák nás přizval k spolupořádání hudební složky otevření. My jsme ji pojmenovali s naším kolektivem A.M.180 Creepy Teepee. První dva ročníky proběhly v GASKu, pak se změnily poměry v galerii a my jsme se osamostatnili. Přesunuli jsme se z prostoru galerie do industriálních polorozpadlých budov pivovaru v Kutné Hoře. Po několikerém stěhování jsme prozatím loni zaparkovali v prostoru bývalého kutnohorského kláštera voršilek, kde v současnosti sídlí církevní gymnázium a kde se nachází nádherný dvůr přizpůsobený hlavnímu dění „krýpka“.

České i evropské premiéry

I když se Creepy Teepee označuje jako festival a v dubnu ho dokonce prestižní server Pitchfork zařadil po boku anglického Glastonbury, amerického New Orleans Jazz and Heritage nebo španělské Primavery mezi 20 nejlepších hudebních festivalů léta 2019, pořadatelé akci nijak nepřeceňují a označují ji za komorní. Ze stovek účastníků se návštěvnost přehoupla přes tisícovku. Komunitní akce má podle druhého z hostů ArtCafé Jakuba Hoška spojovat lidi s podobným zájmem o kulturu, kteří sdílejí podobné společenské názory a mají chuť se vzdělávat a objevovat. S některými z vystupujících totiž nemají osobní zkušenost ani sami pořadatelé a na pódiích se hudebníci objevují v české, někdy i evropské premiéře.

Iceage na Creepy Teepee 2018

Určit, kdo je headlinerem letošního line-upu, není jasné. Ani z prezentovaných materiálů, jasno v tom nemají ani sami pořadatelé. Stejně tajemný je harmonogram akce, který se návštěvníci až krátce před zahájením. „V programu tak není podstatné, že ten a ten interpret hraje v sobotu v devět na hlavním pódiu, nebo v neděli ve čtyři odpoledne na menší stagi. Jde o to, aby lidi zůstali celou dobu, rychle se na akci zorientovali a šli tam, kam chtějí,“ doplňuje Štěpán Bolf. Mezi letošními interprety se objevuje Slug Christ (v Evrpopě poprvé), Machine Girl, Dan Deacon (mimo Irsko zatím jediné letošní evropské vystoupení), Baby Blue, Juliana Huxtable nebo Coby Sey.

Jedenáctý ročník hudebního festivalu Creepy Teepee proběhne v Kutné Hoře 12.–14. 7. 2019.

Poslechněte si celé ArtCafé s hudebním výběrem Dominika Gajarského: 

Spustit audio