Film Hranice Agnieszky Holland slaví úspěch na festivalu v Benátkách. Vznikal v české koprodukci

8. září 2023

Film Hranice (Zielona granica) polské režisérky Agnieszky Holland získal Zvláštní cenu poroty na filmovém festivalu v Benátkách. Snímek připomíná dramatické osudy uprchlíků, kteří se přes polsko-běloruskou hranici snaží dostat za lepším životem do Evropské unie. Vznikl s podporou českého Státního fondu kinematografie a v koprodukci České televize.
ímo v Benátkách, ještě před vyhlašováním cen, s režisérkou mluvil filmový publicista Pavel Sladký.

„Migrační krize a krize uprchlíků narůstá a s klimatickou krizí bude narůstat mnohem rychleji. A teď vidíme, jak je Evropa neschopná se s tím smířit, jak je neschopná najít řešení a jak je neschopá být určitým způsobem intelektuální a politicky čestná vůči těm lidem a vůči tomu problému,“ říká například v rozhovoru s Pavlem Sladkým Agnieszka Holland.

Režisérka Agnieszka Holland během natáčení snímku Hranice

Film vyvolal ostrou kritiku ze strany národních konzervativců vládnoucích v Polsku, ministr spravedlnosti Zbigniew Ziobro tento týden film přirovnal k nacistické propagandě. Hollandová, které se zastaly mnohé osobnosti polské kultury, Ziobra vyzvala k omluvě, jinak se chce bránit právní cestou. Nemůžu být lhostejná vůči tak otevřenému a brutálnímu útoku, citovala ji ve čtvrtek Gazeta Wyborcza.

Byla to povinnost, museli jsme ho (film) udělat.
Agnieszka Holland

Agnieszka Holland v děkovném projevu připomněla desetitisíce migrantů, kteří v uplynulých letech zemřeli ve snaze dostat se do Evropy. Cenu věnovala aktivistům, kteří na polsko-běloruské hranici pomáhají běžencům.

Producentkou filmu Hranice je Šárka Cimbalová a čeští a slovenští diváci ho v kinech uvidí 19. října. Někomu by se mohlo zdát, že téma filmu je České republice velmi vzdálené, ale vzdušnou čarou je to od našich hranic jen něco málo přes 400 kilometrů, řekla Cimbalová k dění na polsko-běloruské hranici. Migrační krize tam eskalovala na podzim a začátkem zimy 2021, kdy tam živořily tisíce migrantů z krizových oblastí, kteří se snažili dostat do evropské sedmadvacítky.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.