Film Zbojník vznikl díky fanouškům, v Jihlavě bude k vidění na jaře

13. únor 2024

Na jaře uvidí fanoušci v Jihlavě nový film mladého talentovaného režiséra Leoše Kastnera Zbojník. Snímek sleduje životní cestu syna vladyky, který se stane vůdcem zbojnické bandy.

Leoš Kastner svůj vůbec první film natočil ještě na základní škole s kamarády. „Pocházím z malé vesnice nedaleko Plzně a s kamarády ze sousedství jsme si tak nějak říkali, co budeme dělat se zbytečným časem, který máme, a řekli jsme si, že bychom mohli stvořit nějakou divadelní hru. A hrát vesnické divadlo. A já jsem řekl a co kdybychom rovnou natočili film? Takže jsme vyrazili do lesa a točili první historický, takový fantasy film,“ vzpomíná mladý autor.

K filmařskému řemeslu se potom vrátil až na vysoké škole. „Právě na fakultě v ateliéru multimédií jsme si procvičovali základy kamery, střihu i jak se pracuje se zvukem, se světly. Bylo to velký ateliér, bohatě vybavený, takže tam jsme mohli plně rozvíjet ty naše filmařské touhy,“ vypráví Leoš Kastner.

Jako velký obdivovatel Robina Hooda se Leoš Kastner rozhodl v roce 2019 začít psát scénář nového filmu Zbojník. Samotný film se začal natáčet v roce 2021. „Když člověk točí historický film z období komunistické éry nebo z druhé světové války, tak tam je známo mnoho pramenů i fotografií, takže tam vlastně prakticky nelze udělat nějaká zásadní chyba. Jenomže když vezmeme v potaz středověk, ze kterého máme strašně málo pramenů, a to se ještě nebavíme ani o době husitské, ale vyloženě o 13. století po smrti českého krále Přemysla Otakara II., tak je to strašně náročné. Člověk si musí opravdu do detailu nastudovat, jak vypadaly oděvy tehdejší doby, jaké byly události té doby,“ vysvětluje Leoš Kastner.

Jak mladý tvůrce na svůj film sháněl peníze? A jak složité je být scénárista a zároveň režisér? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Hela Dvořáková , hoch
Spustit audio