Filmový festival znamená pro Karlovy Vary přínos, za 27 let se naše vztahy s městem zlepšily, říká Jiří Bartoška

Právě dnes začíná filmová přehlídka Tady Vary. Nahradit má tradiční karlovarský filmový festival, který musel být kvůli pandemii koronaviru zrušen. „Festival nemohl proběhnout ani za cenu kompromisů, připravuje se totiž celý rok,“ vysvětluje ředitel festivalu Jiří Bartoška. 

„Nechtěli jsme, aby velká práce programového oddělení přišla vniveč. Oslovili jsme proto kinaře, zda by neměli zájem o akci, která by stínovala velký festival. Mysleli jsme, že když půjde o 40 kin, bude to úspěch, nakonec se přihlásilo 96 kinařů, volali i z Trenčína,“ říká k tomu Jiří Bartoška. 

Doufáme, že tato akce divákům pomůže v návratu do kin.
Jiří Bartoška

V listopadu se navíc uskuteční i „poloviční“ ročník festivalu, který už bude čistě karlovarskou záležitostí. „Snažíme se tím také pomoct Varům dostat se do normálního života,“ upozorňuje prezident festivalu.

Přínos pro město

Festival samotný prý celá situace příliš ekonomicky nepoškodila. „Duben byl pro nás ekonomicky ideální čas se rozhodnout, jak dál. 99,9 % našich partnerů řeklo, že nemá smysl letos pokračovat a že je s námi při přípravách na další rok,“ vysvětluje Jiří Bartoška.  

Zároveň se domnívá, že všechno špatné je pro něco dobré. A platí to prý i v případě koronakrize. „Hodně lidí si myslelo, že festival je jeden z pramenů, který tryská ze země a nemůže vyschnout. Najednou se ukázalo, že to tak není a že propad je obrovský. CzechTourism udělal před třemi lety studii, kolik lidí jezdí, a došlo se k číslu, že během festivalu se utratí 580 milionů. Což je pro město obrovský přínos!“

Festival je billboard Karlových Varů. Najednou tohle všechno přestalo.
Jiří Bartoška

Celý rozhovor s Jiřím Bartoškou si můžete kdykoliv poslechnout ze záznamu.

Spustit audio

Související